България отново блокира преговорите за еврочленство на Република Северна Македония,

...
България отново блокира преговорите за еврочленство на Република Северна Македония,
Коментари Харесай

Реакции след решението на България да потвърди ветото за Северна Македония

България още веднъж блокира договарянията за еврочленство на Република Северна Македония, макар натиска на страни в Съюза. Това стана на съвещанието на Съвета по общи въпроси.

На изкусен език след вчерашната среща беше казано, че европейските министри на външните работи и непрекъснатите представители в Европейски Съюз за някои страни са обменили отзиви за политиката за разширение на Съюза. Зад тази дефиниция се крие действителният резултат от вчерашната среща.

България смята, че няма гаранция от страна на Република Северна Македония за съблюдаване на контракта за добросъседство от 2017 година Въпреки натискът на редица страни – членки, България не промени позицията си и се придържа към декларацията на Народното събрание от 2019 година, в която са изброени съответно настояванията на страната ни и се упорства за съответните гаранции от Република Северна Македония.

Тъй като Европа не желае да разделя Северна Македония от Албания за начало на договарянията, в този момент пътят на начало на договаряния е блокиран и за Тирана.

Зам.-министърът на външните работи Румен Александров беше българският представител на срещата.

„ Беше проявено схващане към чувствителността на българската страна, към причините, които акцентираме, към съображенията, които имаме. И в този смисъл също бе споделена нуждата от страна на Република Северна Македония да бъдат положени старания, тъй че ние да стигнем до взаимно задоволително решение “, уточни той.

Останалите в срещата опазиха Скопие да получи зелена светлина.

„ Вече би трябвало да се стартира! Нямам безусловно никакво схващане за това, че тези толкоз нужни решения са засенчвани от двустранни спорове, които не са на европейско равнище “, счита Михаел Рот- министър по европейските въпроси на Германия.

Премиерът Зоран Заев през вчерашния ден избра да се снима единствено с представителите на Вишеградската четворка, като им благодари за поддръжката. Президентът Стево Пендаровски разяснява във Facebook изискването значимите решение в Европейски Съюз да се взимат с единогласие.

На 1 юли Словения поема председателството на Съвета на Европейски Съюз, а тя е парещ последовател на разширението. В началото на идната година обаче председателството се поема от Франция, а тя напълно не е толкоз парещ последовател на разширението.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР