България отдава голямо значение на отношенията си с Палестина и

...
България отдава голямо значение на отношенията си с Палестина и
Коментари Харесай

Радев: Близкоизточният конфликт може да бъде разрешен само чрез мирни двустранни преговори

България отдава огромно значение на връзките си с Палестина и ще продължи да работи за тяхното всестранно развиване, съобщи президентът Румен Радев след срещата си в Рамала с палестинския си сътрудник Махмуд Аббас. Българският държавен глава беше посрещнат с публична гала в Президентския замък в рамките на  формалното си посещаване в Палестина.  Активният политически разговор на най-високо ниво е от значително значение за последващото разширение на партньорството във всички области от съвместен интерес и по тази причина ще се веселя президентът Аббас да направи посещаване в България, уточни Румен Радев.

 

И двамата президенти откроиха двустранното съдействие в образованието като сфера, в която положителните обичаи би трябвало да бъдат надградени. Над 5 000 палестински жители са приключили висшето си обучение в България и доста от тях заемат значими държавни постове в палестинската администрация или са водещи в своите професионални области. Румен Радев означи и опцията за развиване на търговско-икономическото съдействие, за организирането на взаимни бизнес конгреси и насърчаването на контактите сред деловите среди от България и Палестина. 

 

Българският държавен глава акцентира, че страната ни ще продължи да поддържа напъните на интернационалната общественост за възобновяване на преговорния развой сред Израел и Палестина, който няма опция. Румен Радев съобщи, че България следва ясно изразените позиции на Европейски Съюз и, че дълготрайно и стабилно решение на Близкоизточния кротичък развой може да има единствено на основата на правилото на две самостоятелни страни, живеещи в мир, сигурност и съгласие.

 

„ Без да влизам в ролята на медиатор, предадох на президента Аббас пожеланията на израелския президент Реувен Ривлин и на израелския министър председател Бенямин Нетаняху за градивни и мирни връзки “, съобщи Румен Радев.

 

По време на срещата на двамата президенти в Рамала беше откроено положителното двустранно съдействие в областта на сигурността и в битката с тероризма.

 

Президентът Аббас оцени високо градивната политика на Европейския съюз и на страните членки по повод на  Близкоизточния кротичък развой и огромната поддръжка на съюза към палестинския народ за построяването на неговите институции. Палестинският държавен глава съобщи, че страната му е постоянно подготвена за възобновяване на преговорния развой, който е единственото законно средство за намиране на стабилно решение, само че няма да одобри решения отвън легитимността на интернационалното право, позициите на Общото заседание и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР