България отдава голямо значение на отношенията си с Азербайджан и

...
България отдава голямо значение на отношенията си с Азербайджан и
Коментари Харесай

Бойко Борисов: България смята Азербайджан за приоритетен партньор

България отдава огромно значение на връзките си с Азербайджан и смята страната за предпочитан сътрудник Това споделя премиера Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила в изявление за азербайджанската медия Trend, съобщи ТВ Европа.

Борисов показва и че има капацитет за развиване на двустранните стопански връзки. Той напомня и визитата си в Баку на 16 януари тази година, когато бе формалното разкриване на постоянните полети сред Баку и София и изрази вяра, че това ще насърчи туризма сред двете страни. Борисов е уверен, че има огромен капацитет за съдействие с Азербайджан в региона на диверсификацията на източниците и маршрутите на енергийните доставки. „ България има интерес от осъществяването на стратегически планове за транспортна инфраструктура на сила като „ Южния газов кулоар “, свързващ Европа и Азербайджан “, съобщи Борисов. Освен това Борисов прибавя, че България и Азербайджан са открили мощно партньорство в региона на енергетиката. Той дава и образец с контракта за доставка на природен газ от Азербайджан до България от 2020.

Очакваме градежът на Газовия интерконектор сред България и Гърция да стартира през юни 2018 година, а връзката до Турция да е подготвена до юли. По този метод ще бъде подсигурена доставката на контрактуваните 1 милиарда кубични метра природен газ годишно от Шах Дениз 2 до България. Вярваме, че българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е спомагателна опция за разширение на съдействието сред България и Азербайджан.България приветства напредъка на договарянията за ново всеобхватно съглашение сред Европейския съюз и Азербайджан, показва още министър председателят.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР