България отчита успешен туристически сезон с около 5 процента ръст

...
България отчита успешен туристически сезон с около 5 процента ръст
Коментари Харесай

България отчита успешен туристически сезон

България регистрира сполучлив туристически сезон с към 5 % растеж на чужденстранните посетители. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която гостува на фолклорен фестивал в Кърджали.

Ангелкова сподели, че за трета поредна година общия годишен растеж в туризма се чака да бъде в границите на 7%, с което ще се опитаме да оправдаем доверието на Световната организация по туризъм, която ни сложи в Топ 3 на най-устойчивите дестинации за туризъм.

„ Очакваме растеж в рамките сред 5 и 10%. Зимният сезон има своите специфики, тъй че се надяваме още веднъж да реализираме положителни резултати. И най-много да увеличим посетителите от пазарите, които към този момент сме привлекли “, сподели още министърът на туризма.
На празника под надпис "бъдеще с обичаи " се изви най-дългото хоро по моста над река Арда, със стотици поданици и посетители на града. Те танцуваха под съпровода на 101 каба гайди. Според министър Ангелкова сходни фестивали обезпечават целогодишен туризъм в страната ни, а предварителните резервации за зимния сезон също демонстрират растеж на туристите.

В идващия програмен интервал по оперативните стратегии да се финансират огромни, интегрирани туристически планове – по един във всеки туристически регион за обмисляне, заяви по-рано министърът на туризма Николина Ангелкова по време на кръгла маса по плана „ Сподели България “ в Кърджали. В момента се водят договаряния и се работи по предварителната подготовка и разбор на плановете.

Инициативата „ Сподели България “, може да подкрепи и създаването на тези планове, счита министър Ангелкова. Инициативата се осъществя взаимно сред Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите. Тя включва основаването на 12 винено-кулинарни дестинации, обхващащи повече от 50 общини и над 100 туристически атракции.

Основен фокус на дебата в Кърджали бяха дестинациите „ Сакар “ и „ Родопи “. Дестинация „ Сакар “ включва общините Харманли, Любимец, Свиленград, Тополовград. Част от са едни от най-емблематичните туристически обекти от района, обичайните храни и присъщото вино.

Дестинация „ Родопи “ обгръща общините Смолян, Хасково, Кърджали и Ивайловград. В нея са включени емблематични туристически атракции освен за района, само че и на национално равнище. Това са Перперикон, монументът Св. Богородица, Вкаменената женитба, Каменните гъби, Дяволският мост и Татул. Част от дестинацията е типичната кухня и вино.

Утвърдените от бизнеса и локалната власт дестинации ще бъдат показани през октомври, осведоми министър Ангелкова. Предвижда се дейна маркетингова акция, с която да я превърнем в различим знак на плана и на разнообразния туристически артикул на страната. За нас е значимо планът да бъде приключен в период, с цел да може да бъде включен и в Годишната стратегия за Национална туристическа реклама 2019 година, изясни министърът. И добави, че той ще подкрепи за популяризирането и развиването на районния туризъм, което ще повлияе и на напредъка на бранша на национално равнище.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР