България отбелязва 146 години от Априлското въстание. Кулминацията на честванията

...
България отбелязва 146 години от Априлското въстание. Кулминацията на честванията
Коментари Харесай

България отбеляза 146 години от Априлското въстание

България отбелязва 146 години от Априлското въстание. Кулминацията на честванията беше в Копривщица. Пред хилядите българи, пристигнали там, министър председателят Кирил Петков съобщи, че почитателите на Каблешков и Бенковски не са прекланяли глава и не са се страхували от огромна империя, с голяма военна мощност.

През 1876 година първата пушка на Априлското въстание гръмва в Копривщица.Тодор Каблешков написа Кървавото писмо, с което повежда хиляди българи по пътя към свободата.

Времето не може да заличи от паметта ни подвига и саможертвата на въстаниците, съобщи ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

" Тук гръмва първата пушка, възвестяваща че българите не са покорна парадайса, а народ, който желае да е свободен. От тук Каблешков изпраща " кървавото писмо ". Копривщица написа първата страница от героичната и страшна история на Априлското въстание. Затова и през днешния ден тук няма българин, който да не се вълнува, когато се разхожда измежду калдъръмите на този град-паметник и си спомня за неговите герои.



Минчев сподели още, че през днешния ден можем и би трябвало ясно да заявим, че без Априлското въстание нямаше да я има и свободата на България.

" Изминаха 146 години откогато знамето с извезания надпис " Свобода или гибел " се развя над Копривщица...Поклон пред паметта на героите! "



С откъс от Кървавото писмо министър председателят стартира словото си. Кирил Петков напомни думите на Тодор Каблешков, с които той приканва и Панагюрище да последва образеца на Копривщица: " Ако вие, братя, сте били същински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия образец ".

" В това едно изречение се крие същинският български дух, жаждата за самостоятелна и свободна България. В това изречение няма нито дума в посока – преклонена глава, сабя не сече, нито има боязън от огромната империя и нейната голяма военна мощност. В тези думи има убеденост, жадност за независимост и подготвеност за персонална всеотдайност в името на свободна България. Има и апел към единение "



Петков прикани всички българи да запазят в сърцата си посланията на революционерите.

" Да не ни е боязън от никой, който заплашва българския интерес, да действаме, а не да приказваме! "

Премиерът подсети,че бъдещето на страната ни зависи от самите нас и от обединяването, в името на по-добра България!

Репортер: Николай Райшинов
Сн. БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР