България очаква около 1800-2000 посещения на руски граждани месечно, но

...
България очаква около 1800-2000 посещения на руски граждани месечно, но
Коментари Харесай

Близо 10 000 посещения месечно на руснаци се очакват в България след 28 юни

България чака към 1800-2000 визити на съветски жители месечно, само че след решението на държавното управление на Русия за обновяване на полетите с редица страни, измежду които и България, считано от 28 юни, броят им може да надвиши 10 000 души. Това разяснява за Българска телеграфна агенция Румен Драганов, ръководител на Института за разбори и оценки в туризма.

Миналата година общият брой на визитите на съветски жители у нас са 46 000, от които единствено за летния сезон са били към 11 300 души. В предходните години броят на съветските туристи у нас през лятото се е движил сред 350 000 - 380 000 души, напомни Драганов.
По информация на посолството ни в Москва, за България се възвръщат полетите по маршрутите Москва - София, Москва - Варна, Москва - Бургас с периодичност от четири полета седмично по всеки маршрут и Екатеринбург - Бургас, Екатеринбург - Варна, Минерални води - Варна, Самара - Бургас, Ростов на Дон - Варна, Ростов на Дон - Бургас с периодичност от един полет седмично по всеки маршрут. По думите на Румен Драганов, в началото у нас се чака да дойдат съветски жители, които имат жилище на българското Черноморие, а по-късно се чакат и проведените пътувания, за които по думите на Драганов, към този момент има подготвеност, и с възобновяването на чартърните полети упованията са броят на съветските визити да доближи 100 000 за годината. Това обаче ще зависи от пандемичната конюнктура в Русия, която сега е комплицирана, добави Драганов.

Летният сезон продължава да се крепи главно на българските туристи, които са константна големина поради свободното в здравно отношение пътешестване в страната. С подобен статут към този момент са туристите от Румъния и Чехия, като се следи растеж на интереса на почивки в България от тези две страни. За тази година упованията са пътуванията на румънски туристи у нас за годината да доближат 1,4 милиона, счита Драганов. Той подсети, че предходната година в страната са пристигнали близо 980 000 румънски туристи, до момента в който в предходните години броят на пътувания е надхвърлял 2 милиона. Посещенията от Чехия в България преди пандемията годишно са били 250 000, а предходната година техният брой е бил едвам 63 000. С отварянето на "зеления кулоар " за Чехия се чака удвояване на визитите по отношение на миналата година, а пътуванията даже могат да доближават и 140 000, счита Румен Драганов.

Очакванията за другия стратегически пазар за България - Германия, са за до 550 000 - 600 000 визити в годишен проект, според от това дали ще се възобновят чартърните полети, за което има цялостна подготвеност от немската страна, разяснява Драганов. През 2019 година страната ни е посрещнала 948 000 немски туристи, а предходната година, след отпадането на чартърните пътувания, в годишен проект гостите от Германия у нас са били 330 000 души.

Прогнозите в годишен проект на специалиста са за растеж с 50 на 100 по отношение на 2020 година на броя на посетителите, които ще преминат българската граница. Тази активност към този момент стартира да се усеща поради нараствания брой полети, регистрирани по летищата в страната. С възобновяване на по този начин наречения индустриализиран туризъм по чартърни стратегии, който ще стартира от средата на юли, и ще е доста мощен през август и септември, ще реализираме удвояване на параметрите по отношение на предходната година, разяснява Румен Драганов.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР