България няма как да не бъде засегната от новата световна

...
България няма как да не бъде засегната от новата световна
Коментари Харесай

Димитър Иванов:Реалната инфлация в България е 6-7%

България няма по какъв начин да не бъде наранена от новата международна икономическа рецесия, предизвести през днешния ден в изявление за БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов. По думите му в изнесените позитивни данни за стопанската система ни има и предизборни нюанси.

„ Нямаме нови вложения, нямаме възобновяване на промишлеността. Огромни стратегически планове в страната са забавени…. Ако погледнем и обществената картина в стопанската система – тя е трагична. Над 50% от българското население получава под минималната работна заплата. Нищо не се случи в региона на новия стопански модел, нова реиндустриализация “, сподели Иванов.

Според него в страната ни се основава климат, който отблъсква непознатите вложители. Той счита, че статистиката не отразява и действителната картина на инфлацията в страната. По думите му тя върви към 6-7%.

Проф. Иванов е безапелационен, че би трябвало да се мисли за нов обществен и промишлен пакт за развиване на България и той да е сред всички политически сили.

Първите признаци за международна финансова рецесия бяха налице още напролет, акцентира макроикономистът.

„ Над 90% от международната стопанска система е с намаляващ напредък. Очаква се растежът за цялата международна стопанска система тази година да бъде не повече от 3%, а за Европа и изключително за еврозоната – сред 1 и 1,5%. Тази криза, тази рецесия, която идва със закъснение на растежа, тя има разнообразни характерности от тези на рецесията от 2008 година. Докато предходната беше рецесия на търсенето, новата рецесия, която се обрисува, ще бъде рецесия на предлагането, тъй като тя носи в себе си извънредно остри геополитически проблеми, проблеми на регулирането на международната търговия “, изясни той.

Проф. Димитър Иванов разяснява и тематиката Брекзит. Според него умората е огромна, което води до огромно вътрешно разединение в цялото английско общество.

Драмата не е единствено във Англия, само че тя е и в Европейски Съюз, рисковете са огромни, акцентира той и изрече мнението си: „ Европейските водачи ще се забавят, само че няма по какъв начин да не дадат продължение на интервала за договаряния по излизането на страната от Европейски Съюз. Датата 31 октомври Борис Джонсън може да я показа като триумф за сключването на политическата договорка, само че до 31 октомври не виждам по какъв начин ще бъдат гласувани закон по закон всички нови промени, произлизащи от този нов проект за излизане от Европейски Съюз “.

„ Разводът с Европейски Съюз стана дълъг, комплициран, трансформира се в една драма, фарс и кавги в цялата политическа система във Англия. Той стартира да се трансформира към този момент и в една рискова борба за запазването на самото Обединено кралство. Дебатите в така наречен суперсъбота в Народното събрание бяха толкоз изострени, толкоз политически значими, че нищо не се знае – какво ще стане в идващите седмици и месеци “, разяснява проф. Димитър Иванов.

Тази седмица е сериозно значима, акцентира проф. Иванов: „ Правителството на Борис Джонсън ще се опита да направи втори опит за така наречен значително дискутиране и гласоподаване на неговия проект. Не се знае този втори опит дали ще бъде признат, тъй като той към този момент беше гласуван и всичко зависи от решението на спийкъра на Народното събрание – дали той ще одобри сходно гласоподаване “.

На Джонсън му трябват 320 гласа, с цел да мине неговият проект, изясни икономистът и добави каква е обстановката все още: „ Той е на острието – има към 314 – 315 гласа. Нещата в английския парламент са разграничени съвсем на половина. Ако през днешния ден има второ гласоподаване и реализира 320 гласа, това няма да е краят. Това единствено ще е началото на края. Предстои извънредно комплицирана полемика по самото законодателство. Тя може да продължи с месеци “.

По думите му без значение дали през днешния ден ще има или не гласоподаване, заплахата от предварителни избори не е изчезнала: „ Днес съвсем е налице консенсус в английския парламент, че би трябвало да се върви към нови избори “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР