"България няма да спира началото на преговорите на Северна Македония

"България няма да спира началото на преговорите на Северна Македония ...

ГЕРБ: Да изолираме Скопие е най-лошият вариант.


"България няма да спира началото на преговорите на Северна Македония с ЕС, но ние имаме своите позиции и условия. Искаме да се сведе до минимум езикът на омразата в Македония спрямо България. Едни призовават за извиване на ръце - да получим всичко веднага. България винаги е обръщала внимание на отношенията със Северна Македония, но те са били сложни". Това каза депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му някои от хората в Македония наистина вярват на нещата, написани в учебниците. Според него няма условията да се изпълнят веднага.

"Ако не се забележи напредък обаче, ние ще имаме своите съображения да повлияем на членството на Северна Македония в ЕС. Този месец най-вероятно ще започнат преговорите на Скопие с ЕС. За да започнат те, трябва една междуправителствена конференция. Наше изискване е да има реален напредък, за да позволим тази среща да се случи. Процесът на присъединяване също отнема години", коментира още той.

Гаджев обясни, че нe трябва да спираме напредъка на Скопие и че най-лошият вариант е да изолираме Северна Македония.

"За Албания също искаме да бъде дадена дата за начало на преговорите. В страната се прие и закон за българското малцинство. Искаме да се подновят усилията за интеграция на изучаването на български език в училищата", сподели депутатът от ГЕРБ пред Bulgaria ON AIR.

"Очаквам, че софиянци отново ще гласуват доверие на г-жа Фандъкова. Който работи, греши. В момента се откриват нови и нови детски градини. Трябва да се прави разлика между това, което е било, и което е сега. В София и районните кметове показаха своите резултати през годините", коментира Гаджев.
По публикацията работи: Павел Гълъбов

Източник: dnes.bg