България не спазва пълната забрана за спонсорство от тютюневи компании,

...
България не спазва пълната забрана за спонсорство от тютюневи компании,
Коментари Харесай

Забраната за спонсорство от тютюневи компании не се спазва в България

България не съблюдава цялостната възбрана за спонсорство от тютюневи компании, каквато постанова Рамковата спогодба за надзор на тютюна (РККТ), стана ясно на работна среща на Световната здравна организация, Министерство на здравеопазването и гражданската Коалиция за живот без тютюнев пушек.

На процедура в България спонсорството към момента е позволено, с изключение на за радио и телевизионни излъчвания или събития и действия, които имат трансгранично влияние. Няма ограничавания за спонсорство на събития. По този метод България не следва рекомендациите и духа на РККТ за ограничение на спонсорствоко, предизвести доктор Гергана Гешанова, ръководител на Коалицията за живот без тютюнев пушек.

Рамкова спогодба за надзор на тютюна (РККТ) планува цялостна възбрана на спонсорството от страна на тютюневи компании измежду ефикасните ограничения за понижаване разпространяването на тютюнопушенето. Като страна по конвенцията, България се е заела да приложи тази мярка в поддръжка на публичното здраве, уточни доктор Скендер Сила, началник на офиса на СЗО в България.

Понятието за “спонсорство на тютюн” обаче не е ясно дефинирано в националното законодателство, което основава предпоставки за недоразумения. В интернационалното право то се отнася до ограничение на спонсорство от тютюневи компании, настояват специалистите.

“Малцина знаят какво е спонсорство от тютюневи компании и за какво се предлага ограничението му, а още по-малко от тях имат предпочитание или опция да подхващат нещо”, съобщи доктор Павел Антонов, ръководещ редактор и специалист на фондация “БлуЛинк”.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР