България не се отказва от предоговаряне на своя национален план

...
България не се отказва от предоговаряне на своя национален план
Коментари Харесай

Не се отказваме от предоговаряне на плана за възстановяване

България не се отхвърля от предоговаряне на своя народен проект за резистентност и развиване, въпреки че ще бъде мъчно.

Това съобщи пред публицисти в Брюксел служебният минисътр на енергетиката Росен Христов. Вчера той е разговарял по въпроса с представители на Европейската комисия, а през днешния ден взе участие в съвет „ Енергетика “.

Става дума най-много за уговорката, стихотворец от държавното управление на Кирил Петков за понижаване с 40 на 100 на излъчванията от Топлоелектрическа централа, посочи Христов. Това са 14 или 15 обекта.

„ Анализите демонстрираха, че това е неизпълнимо. Ако го осъществим, би трябвало да затворим мощности и ще имаме неустановеност в електроснабдяването и пропуснати облаги. За да го компенсираме, би трябвало да покажем други възможности – прекосяване по-ускорено към възобновими енергийни източници (ВЕИ), някакъв проект за декарбонизация на най-старите Топлоелектрическа централа, прекосяване на някои от тях към газ. Те (Комисията – б.р.) желаят да видят по какъв начин вървим към отпадане на въглища в околните години “, сподели министърът.

По думите му предоговарянето няма да е елементарно заради категоричността, с която кабинетът „ Петков “ е подписало документа, без да направи нужните разбори и да одобри изпълними задължения.

„ За страдание, множеството ни доводи да покажем, че задачите са неизпълними, са съществували и тогава. Сега за Европейска комисия е мъчно да разбере какво се е трансформирало и по какъв начин постоянно държавно управление е поело ангажимент, който демонстрираме, че не може да се извърши “, уточни Росен Христов.

В Комисията обаче харесали цялостния метод на България към плановете по проекта, новата стратегия REPowerEU и териториалните проекти за развиване, както и концепцията всичко да бъде интегрирано и да има обща цел за развиване и зелен преход. Все отново от Брюксел желаят да видят съответни ограничения и осъществявания, защото периодите напредват.

Христов се договорил нова среща след три седмици. Там към този момент би трябвало да бъдат показани съответните стъпки на страната ни. Такива да вземем за пример биха били съответни подписани контракти за внедряване на ВЕИ, документи, меморандуми сред държавното управление, общините и всички заинтригувани страни.

„ Процесът ще е тежък. Не сме очаквали друго. Но имам вяра, че ще можем да покажем един метод, който Европейска комисия да банкет “, уверен е енергийният министър.

Той също по този начин е убеден, че проектът ще бъде предоговорен.

„ Те не могат да ни накарат нещо, което заплашва ползите на страната. Но най-простата логичност е: Ако желаете просто да се откажете, не ни остава нищо друго, с изключение на също да се откажем. Т.е. няма да финансират плановете. Нито те, нито ние го желаеме. Затова стремежът е да покажем по какъв начин ще осъществим задачите за декарбонизация. Те не желаят да чакат до 2050 година, с цел да видят, че сме или не сме изпълнили задачата, а да видят междинните стъпки, с цел да са сигурни, че вървим по процеса и надлежно да финансират планове, които сме показали. На тяхно място и аз бих реагирал по този начин “, заключи Христов.

Има огромно закъснение от наша страна. Програмният интервал е до 2026 година Минали са много месеци и години и останалите страни са доста по-напред. Сега би трябвало да убедим Европейска комисия, че имаме стратегии, те са стартирали и заслужаваме да ни разрешат да наваксаме.

Няма заплаха от наказателна процедура на Комисията, отговори мивистър Христов на въпрос на Клуб Z. И посочи, че Европейска комисия желае да види резултати, а не санкции.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР