България не изпълнява задължения, произтичащи от правото на ЕС, в

...
България не изпълнява задължения, произтичащи от правото на ЕС, в
Коментари Харесай

Европа отправи 5 предупреждения към България за тежки глоби

България не извършва отговорности, произлизащи от правото на Европейски Съюз, в 5 области, поради което Европейската комисия е подхванала през януари дейности против страната ни.

Първата процедура е в областта на земеделието и храните. България поддържа народен указател на географските означения за селскостопански артикули и храни от 2008 година В своето мнение Европейска комисия твърди, че националната протекция на географските означения не е съвместима с правото на Европейски Съюз по отношение на схемите за качество на селскостопанските артикули и храни. Посочва се още, че България е трябвало да закрие регистъра още от датата на присъединение си към Европейски Съюз през 2007 година

Страната ни има два месеца да отговори на писмото на Европейската комисия. Ако това не се случи, Европейска комисия може да сезира Съда на Европейски Съюз. Ако съдът постанови, че сме в нарушаване на правото на Европейски Съюз, той евентуално ще дефинира санкция, която нормално е в размер на десетки, а от време на време и стотици евро дневно за всяко нарушаване и продължава да се натрупа, до момента в който нарушаването не бъде отстранено.

Европейската комисия смята още, че България не съблюдава правилата относно околната среда.  Според нея са налице нарушавания при опазването на естествените местообитания и предпазените типове, включени в мрежата „ Натура 2000 “. 

Държавите членки би трябвало да дефинират териториите, включени в листата Европейски Съюз на териториите от голяма важност за Общността (ТЗО), като специфични предпазени зони (СЗЗ). Трябва също по този начин да бъдат взети нужните мерки за запазване за поддържане или възобновяване на предпазените типове и местообитания в удобно положение. Това би трябвало да се случи в период от шест години от включването на тези територии в листата на Европейски Съюз като ТЗО. България обаче е определила единствено 9 от 230 такива територии като СЗЗ в границите на условия период.

Според Европейска комисия има нарушавания и в областта на енергетиката.  Те са по отношение на правилното транспониране на Директивата за енергийната успеваемост. Тя е от 2012 година, като нейната цел е да установи обща рамка от ограничения за поощряване на енергийната успеваемост в Европейски Съюз. Всички страни от Европейски Съюз са длъжни да употребяват силата по-ефикасно на всички стадии от енергийната верига — от производството до крайното ползване.

Европейската комисия изпрати спомагателни стимулирани мнения до България, Кипър, Полша и Словакия за това, че не са транспонирали изцяло в националното си законодателство директивата за битката с изпирането на пари от 2015 година. „ Навременното и вярно транспониране на разпоредбите е от решаващо значение за ефикасната битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма, както демонстрираха няколко неотдавнашни кавги за изпиране на пари в Европейски Съюз “, се твърди в мнение на Комисията, представено от БНР.

Също по този начин България не е изпълнила Директивата за правоприлагането в региона на отбраната на данните , твърди Европейска комисия. „ Правилата на Европейски Съюз подсигуряват, че персоналните данни на жертвите, очевидците на закононарушения и обвинените лица са съответно предпазени “, се споделя в мнението на Комисията. Тя прикани България да преразгледа и разпоредбите си за това по какъв начин търговците могат да събират вземания от потребителите, с цел да бъдат в сходство с европейското право за неравноправните клаузи в потребителските контракти и да се обезпечи подобаваща отбрана на потребителите в сходни случаи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР