България не е притегателен център за чужди специалисти. Едва стотина

...
България не е притегателен център за чужди специалисти. Едва стотина
Коментари Харесай

България далеч не е мечта за чуждите специалисти

България не е привлекателен център за непознати експерти. Едва стотина чужденци идват да работят с разрешението за работа вид " синя карта " всяка година. Това демонстрира статистика на Евростат, представена от ръководителя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов на конференция на работодателските организации.

Според данните в интервала от 2012 до 2020 година у нас са привлечени едвам 1040 експерти от чужбина. По данни на Евростат единствено през 2020 година 12 000 неевропейски жители получават синя карта, която им разрешава да живеят и работят в Европейски Съюз. 75% от издадените позволения идват от Франция, Италия, Германия, Испания и Португалия.

За поредна година бизнесът регистрира систематичен дефицит на квалифицирани служащи. В европейски проект неналичието на работна ръка е проблем номер едно, до момента в който в България той се подрежда на трето място след високите цени на енергоносителите и на суровините и материалите, считат работодателите.
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Колко чужденци работят в България? Отговор на този въпрос мо...

Цветан Симеонов изиска възстановяване на системата за образование на възрастни, която сега не работи. В Европейския съюз процентът на тези, които се образоват на по-висока възраст, е 9,6%, до момента в който в България той е едвам 1,6. Сред най-уязвимите на работния пазар у нас са младите. Делът на безработните младежи е 20%, на фона на 15% в Европейски Съюз. Завършващите освен не се образоват в професионалната си област, само че им липсват трудова дисциплинираност и информационни умения.
Спорът за оптималния застрахователен предел
Работодателите желаят по-нисък растеж на оптималния застрахователен приход. " от популизъм я вдигнахме до равнището на медианната и повече от половината пенсионери ще получават идентична пенсия без значение от осигурителния си принос. По същия метод минималната работна заплата се възприема като обществена помощ. Минималната заплата е работна заплата и тя би трябвало да се създаде ", счита ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му все още в страната близо 200 000 души получават оптимален застрахователен приход над 3000 лева За тях оптималната пенсия възлиза на 1620 лева Увеличаването на оптималната заплата на 3400 лева, както се разисква, ще направи оптималната пенсия 1800 лева Ако следваме Европейски Съюз, би трябвало да понижим, а не да увеличим заплатите, изясни Велев.

Работодателските организации желаят отпадане на ТЕЛК решенията. По думите на ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев те са един повсеместен документ, водещ до 30 привилегии, а оттова стават и причина за корупционни практики. ТЕЛК решенията би трябвало поддържат интеграцията на хората с остатъчна продуктивност в пазара на труда. Вместо това здрави хора се лицензират за инвалиди, с цел да получават привилегии, добави Велев.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР