България не е изпращала заявка за ваксината на Novavax, която

...
България не е изпращала заявка за ваксината на Novavax, която
Коментари Харесай

България не е поръчвала продукта на Novavax заради излишък на ваксини

България не е изпращала поръчка за имунизацията на Novavax, която през вчерашния ден получи утвърждение от европейския регулатор ЕМА.

" На този стадий се следи остатък на ваксини против Covid в България, което основава съществени опасности от бракуване и заличаване заради сложните благоприятни условия за подаяние и препродажба. Затова би трябвало да се подхожда деликатно при поръчката нови ваксини ", разяснява шефът на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Той въпреки всичко посочи, че анализите не престават и в случай че се откри потребност, ще бъдат разисквани опциите и за доставка на имунизацията на Novavax. Той напомни, че България е подсигурила портфолио от всички типове ваксини, като сходна протеин-базирана ваксина е поръчана от Sanofi/GSK, която обаче към момента не е налична.

Ваксините, чийто период на валидност изтича скоро, ще бъдат бракувани и унищожени, само че идната седмица ще е ясно какъв брой тъкмо е техният брой, защото ползата към имунизацията се увеличи и се чака да са по-малко, в сравнение с в началото управляващите са очаквали.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР