България може да запази въглищните си централи, но само, ако

...
България може да запази въглищните си централи, но само, ако
Коментари Харесай

Неформален съвет на енергийните министри от ЕС в София

България може да резервира въглищните си централи, само че единствено, в случай че те изпълнят условията на Европейския съюз. Това заяви еврокомисарят по енергетика и климатични промени Мигел Канете на неофициалния съвет на енергийните министри от общността.Той е част от Българското европредседателство. Какви цели си е сложила страната ни до края на юни и какви са упованията на Брюксел, вижте в репортажа на Цветелина Катанска.

До края на своето Европредседателство България си е сложила за цел да реализира единодушието на множеството страни по какъв начин би трябвало да наподобява бъдещото развиване на по този начин наречената нисковъглеродна енергетика на равнище Европейски съюз.
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Аз считам и съм обнадеждена, че има такава опция - Българското председателство ще работи за това да бъде реализиран подобен общ метод с оглед последващи договаряния с Европейския парламент.Мигел Канете, еврокомисар по енергетика и климитични промени: Ние сега сме в преход към нисковъглеродна стопанска система. Това е дълъг развой, възобновимите източници ще играят по-важна роля от изкопаемите горива в бъдеще. Това би трябвало да е ясно.
България е една от страните, които ще бъдат съществено наранени от ограниченията за чиста сила, защото съвсем половината от тока у нас се създава от въглищни централи. Те не дават отговор на европейските условия и би трябвало да бъдат затворени до една година, в случай че не получат пролонгация. Енергийният министър Теменужка Петкова увери, че приемането на деругация е преди всичко като цел, само че единствено в случай че централите спазят евроизискванията.

Предложенията към този момент са изпратени към Брюксел. Комисар Канете разяснява, че макар високите условия обаче Еврокомисията ще се съобрази и със обществената страна на централите и въглищните мини в обособените страни. Той увери Европа не желае България да затвори своите ТЕЦ-ове, а те да дават отговор на екостандартите.
Теменужка Петкова: Това, което България ще направи, тематиката, по която ние работим за преди всичко да подсигуряваме и енергийната си сигурност е обвързвана точно с това, централите, които работят на въглища да аплайват за деругация, несъмнено в случай че те дават отговор на всички ясно посочени в директивата условия.
Еворокомисарият Канете също акцентира, че без значение от високите екоизисквания, би трябвало да се мисли и за положението на бранша в съответната страна.
Мигел Канете: Ние би трябвало да осъзнаваме социално-икономическото влияние в избрани области, които зависят да вземем за пример от въгледобивни рудници и въглищни централи. Българското държавно управление има право да има, какъвто желае енергиен микс с разнообразни типове сила. Комисията само споделя на България, че би трябвало да намалите с избрани % излъчванията и да включите ВЕИ в микса си.
По проект Европа би трябвало да реализира чиста енергетика до 2050 година Дотогава освен централите би трябвало да бъдат сменени с нискоемисионни, само че също по този начин да бъде увеличена енергийната успеваемост.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР