България може да спре изпълнението на междуправителствени проекти заради нарушаването

...
България може да спре изпълнението на междуправителствени проекти заради нарушаването
Коментари Харесай

Изтегляме посланика си от Скопие?

България може да спре осъществяването на междуправителствени планове поради нарушаването на правата на българите в Северна Македония, съобщи министърът на външните работи Николай Милков. В сряда той бе изслушан на закрито съвещание на парламентарната комисия по външна политика, откакто в Охрид бе пребит секретаря на българския културен клуб “Цар Борис Трети “ Християн Пендиков.



Външният министър Николай Милков и посланика ни в Скопие Ангел Ангелов

" Нещата няма да продължат по този начин, както бяха. Ние ще преразгледаме редица съставни елементи и детайли на нашето двустранно съдействие. Примерно за мен е нонсенс да се разисква въпроса за екопътека на планината Беласица сега, в който Пендиков лежи в болничното заведение. Това просто би било цинизъм “, сподели Милков. Според него сходни планове би трябвало да бъдат преоценени.

“Ние даваме приоритет сега на планове, които са свързани с осъществяване на ангажимените - отбрана на правата на българските жители и надлежно на тези, които са с българско национално съзнание. България може да стопира някои планове междуправителствени, в случай че те не изпълнят нашите условия. Напълно е допустимо “, добави той.

Външно министерство извика посланика ни в Скопие Ангел Ангелов за съвещания в София и ще остане тук, “докато забележим признаци на някаква смяна и опция той да се върне назад. Ако не забележим, ще остане доколкото е належащо ", сподели Милков.

Посланикът ни в Северна Македония Ангел Ангелов сподели от своя страна, че там има опит казусът да се показа по друг метод. “Ние сме доста учудени, меко казано, от разпосочното говорене в Република Северна Македония, на институциите на РСМ. Не може прокуратурата в Охрид да образува дело за нахлуване, провокирано от ненавист, и през вчерашния ден вечерта зам.-министърът на локалното самоуправление да се появява в някаква телевизионна емисия и да приказва, че Християн бил атакуван, тъй като имало конфликт на наркодилъри. И това цялото било незаконна активност ”, сподели Ангел Ангелов.

Вчера македонският министър председател Димитър Ковачевски сподели, че осъжда “всички, които провокират вълнения и вършат провокации, с цел да накърнят връзките с източната ни съседка “. “Институциите би трябвало да работят според закона за всички, които популяризират провокации и желаят да нарушат връзките в страната и сред страните в района “, сподели той.

" Процесът на присъединение към Европейския съюз е дефиниран в преговорната рамка, а една от основите за присъединение към Европейски Съюз са добросъседските връзки, което значи, че институциите споделят по метод, който обезпечава почтена и функционална връзка сред двете страни. Всички, които не желаят да ни видят като член на Европейски Съюз и вършат провокации, го вършат тъкмо за това. Такива има у нас, само че и в България. Страната ни ще предотврати и ще употребява всички механизми на системата, с цел да не се случи сходно нещо в бъдеще на човек, без значение от коя страна идва ", уточни Ковачевски.

Извършителите на побоя на Християн Пендиков към момента не са открити.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР