България може да изпълни изискванията на Нидерландия за членството на

...
България може да изпълни изискванията на Нидерландия за членството на
Коментари Харесай

Николай Милков: След октомври България би била в състояние да покрие изискванията за Шенген

България може да извърши условията на Нидерландия за участието на страната ни в Шенген още през лятото, когато се чака и задачата на Европейската комисия, обвързвана с осъществяването на характерните критерии. Ако това се случи, след октомври пред България и Румъния няма да има спънки за влизане в Шенген.

Това съобщи министърът на външните работи Николай Милков, който взе участие в интернационален семинар, проведен от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи.

„ Ситуацията е такава, че успяхме да изработим една парадигма дружно с Нидерландия за това по какъв начин би трябвало да протичат от тук нататък нашите старания. Трябва да работим дружно за това да идентифицираме всичко това, което нидерландската страна чака да види в един предстоящ отчет по повод върховенството на закона в България ", сподели още Николай Милков.

Външният министър означи, че този разговор не е двустранен, а тристранен, тъй като в действителност Европейската комисия е тази, която създава отчетите. Очаква се подобен отчет да излезе през юни или юли, като следва задача за инспекция на обстоятелствата в България, също проведен от Европейска комисия, само че и с присъединяване на Нидерландия. В случай, че Нидерландия бъде задоволена от отчета, тогава след октомври България би била в положение да покрие критериите за влизане в Шенген, уточни министър Милков.

„ Като споделям октомври, това не е целева дата, тъй като това не зависи единствено от нас, само че това е период, в който ние бихме могли да покрием вероятно условията, тъй че да бъдем част от Шенген ", посочи външният министър.

Милков уточни, че България работи дружно с румънската страна: „ Това беше доказано от визитата на президента Йоханис в България, това беше доказано и два дни по-късно от мой телефонен диалог с външния министър на Румъния. Тук задачата не е да се спасяваме „ поединично ", задачата е дружно да отидем в Шенген, тъй като ползата ни е общ. Става въпрос за това, че всички, да речем, артикули, които се транспортират от гръцките пристанища на север към Европа не би трябвало да чакат с дни на границите сред Гърция и България и след това сред България и Румъния. "

На въпрос дали страната ни може още веднъж да наложи несъгласие за започване на преговорния развой за участие в Европейски Съюз на Северна Македония, външният ни министър посочи:

" На процедура българско несъгласие няма и това е била постоянно моята позиция. Ние имаме напълно ясна позиция, която е учредена на това, което Европейски Съюз е решил във връзка с тази страна - когато изпълнят тези условия - спазването на правата на индивида, на асоцииране, битката против езика омразата и закононарушенията от ненавист, тогава пътят им към участие е открит ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР