България Кои българи ще взимат по-ниски пенсии с парите от

...
България Кои българи ще взимат по-ниски пенсии с парите от
Коментари Харесай

Кои българи ще взимат по-ниски пенсии с парите от частните фондове

България Кои българи ще взимат по-ниски пенсии с парите от частните фондове „ Според мен това е доста мотивиращо за тези, които работят почтено ”, съобщи икономистът Владимир Каролев  Николай Киров 14 ноември 2019, 14:07  Кои българи ще взимат по-ниски пенсии с парите от частните фондове
Кои българи ще взимат по-ниски пенсии с парите от частните фондове
 Психичноболен умъртви майка си, какво прави страната
Психичноболен умъртви майка си, какво прави страната
 Проф. Кантарджиев: Грипът ще се забави, само че ще пристигна
Проф. Кантарджиев: Грипът ще се забави, само че ще пристигна
 Мечка атакува, само че пощади ловджия в Стара планина
Мечка атакува, само че пощади ловджия в Стара планина
 Хората с тези имена би трябвало да почерпят
Хората с тези имена би трябвало да почерпят
 Висш съдебен съвет взема решение отново за Гешев, митинги блокират придвижването в центъра
Висш съдебен съвет взема решение отново за Гешев, митинги блокират придвижването в центъра
 Дъжд и облаци през днешния ден, какво ще е времето през уикенда
Дъжд и облаци през днешния ден, какво ще е времето през уикенда
 Загиналата в Рила туристка е Лили Тодорова, дълготраен публицист в Българска телеграфна агенция
Загиналата в Рила туристка е Лили Тодорова, дълготраен публицист в Българска телеграфна агенция

а някои пенсионери сумата, изплащана от частния и държавния фонд ще бъде по-малка, в сравнение с, в случай че получават пенсия единствено от Национален осигурителен институт.

„ Според мен това е доста мотивиращо за тези, които работят почтено. То ще се случи на тези, които са работили в сивия бранш или преднамерено са плащали обществени осигуровки на доста ниски равнища. От първата партида, които са най-вече дами и ще имат право на пенсия на 61 години и нещо през 2021 година това са ще са към 20%”, разяснява в ефира на „ Здравей, България” по NOVA икономистът Владимир Каролев.

Той акцентира, че най-големият частен пенсионен фонд в България е под ръководството на австрийска компания с 200 години опит в този бизнес, има и холандци, а и българските мениджъри не са неприятни.

Каролев уточни, че парите в частните фондове са в персонални сметки, до момента в който тези в Национален осигурителен институт са общи.

„ Моят съвет е, хора, самите вие искайте да се осигурявате на действителните си доходи”, безапелационен е икономистът.

„ Няма обстановка, някой, който се обезпечава на най-малко междинна работна заплата, като събере пенсията от Национален осигурителен институт и тази от фонда, да получи по-малко пари”, съобщи Каролев.

По думите му, когато смесената система от държавен и частни пенсионни фондове е била въведена в България от държавното управление на Иван Костов, е имало цел след 6 години 10% от цената на пенсиите да идва от персоналните сметки, а остатъкът от Национален осигурителен институт. Само че парите в частните фондове са стигнали единствено до 5% от цялата сума. Причината е всеобщата процедура служащите да се обезпечават на минималната заплата. Така прилежаща Румъния, където системата е въведена по-късно, към този момент ни е изпреварила.

„ Солидарната система постоянно би трябвало да я има. Но тя би трябвало да е поддържаща. Знаете ли кои са най-богатите пенсионери? Японците. Защото в Япония на държавна пенсия разчитат единствено чиновниците в обществения бранш. А другите, които са в частни компании, заплащат напълно дребна вноска в държавната солидарна система”, съобщи Каролев.

Той разяснява и данните на Българска народна банка, че българските емигранти са изпратили в България рекордната сума от малко над 1,1 милиарда евро.

„ Синът ми работи в Лондон. Аз нямам потребност да ми оказва помощ, популярност богу. Но има доста ниски благоприятни условия за вложения там. Например лихвеният % за депозитите е покрай нулата. Тук е малко по-голям. И към този момент трета година синът ми прави вложения в България. Юпи е, с много високи приходи в банковия бранш и не е изключение”, сподели Каролев.

„ Тези, които берат портокали и маслини в Гърция да вземем за пример, с парите от това живеят в България. Значителна част от парите на емигрантите отиват за ползване, за икономисване или за поправки на жилища. Това е много позитивно”, счита икономистът.

„ Криза в Европа няма, нито криза. Има понижаване на икономическата интензивност в някои страни. Не инцидентно в идващите три години в България се възнамерява стопански растеж над 2,5%, дори следващата година е 3,3%”, разясни Каролев.

„ Българите и изобщо източноевропейците, работещи в Европейски Съюз, са съвсем последните, които може да бъдат уволнени, заради обстоятелството, че са по-мотивирани. Доказано е, че когато човек е с по-ниски спестявания и приходи, той е по-мотивиран. На мои познати, които работят в туризма в Гърция, работодателите им дават бонуси и предплащане за идващия сезон, с цел да си подсигуряват, че ще работят с тях и следващата година. Там не можем да търсим опасности за бюджета”, сподели Каролев.

Според него това, че емигрантите са един от главните източници на вложения в България, не е безусловно неприятно.

„ Това не е нещо, което да не се е случвало в историята на света. Ирландия единствено преди 30 години е била втората най-бедна страна в Европейския съюз и главните ѝ доходи са били от ирландци, работещи в чужбина. За 30 години това се промени. Винаги съм казвал, че хората, които работят в чужбина, работят по-усилено,отколкото в България. И нормално изкарват по-високи приходи. Значима част от тях се връщат, откакто поработят известно време на открито, с нови умения и с нова работна нравственос. Това съгласно мен е позитивно за страната. Негативното е, че тези хора са откъснати от родината си и околните си”, съобщи Каролев.

Той акцентира, парите от емигрантите са частни и възможното им понижаване няма по какъв начин да се отрази на държавния бюджет.

По думите му, средствата идващи от българите в чужбина са доста повече от регистрираните публично, защото всеки може да внесе в България до 10 000 евро, без да ги заявява на границата.

Икономистът разяснява и казуса с растежа на заплатите в България.

„ Когато се усилват заплатите в държавния бранш, в частния бранш има напън и те да ги усилят, и това постоянно се случва. Ако погледнете цифрите от 2000 до 2018 година единствено в две години в държавния бранш има по-високо нарастване на заплатите, в сравнение с в частния. Едната от тях е годината на рецесията – 2009. Всяка година в частния бранш заплатите порастват с по-висок %. Наскоро излязоха данните за първите 9 месеца на тази година. Има близо 11% растеж на заплатите, спрямо същия интервал на предходната. Толкова за рецесията в България”, уточни Каролев.

„ Много добре сподели министърът какъв е бюджетът – той е реален, уравновесен и рационален. За мен най-важната дума е уравновесен. Както при бюджета на едно физическо лице – не може цялостен живот да живее на заем, тъй като децата му ще заплащат. Догодина е първият бюджет на България, който е плануван с нулев недостиг. Второто позитивно нещо е, че следващата година е първият бюджет от доста години, в който няма нарастване на налозите. ГЕРБ се хвалят, че не са качвали налог общ приход и кооперативен налог. Това е правилно, само че те години наред качват нещо, което хората по-трудно виждат, в случай че не са грамотни икономисти. Когато качваш обществената осигуровка, това е налог върху труда. Когато качваш оптималния осигурителния приход, това също е налог за тези, който работят на тази сума, а нормално те са най-производителните хора в икономиката”, смята Каролев.

„ Другото нещо, което е позитивно в бюджета за следващата година, е, че има доста по-изразен фокус върху опазването на здравето и образованието. Но тук има и отрицателен аспект – нарастването на калпак. Продължава огромна част от прихода на един преподавател да се образува от това, какъв брой години е работил в системата, а не какво способства за нея”, съобщи Каролев и добави, че родителите и децата би трябвало да правят оценка учителите.

„ Няма недостиг на учители. Това е един от митовете, популяризирани от профсъюза на учителите. Има застаряване на учителите. А повода е, че младежите, завършващи педагогика знаят, че каквото и да вършат, заплатите им ще бъдат доста по-ниски от тези на учителите, работили дълги години”, счита Каролев.

„ В опазването на здравето пък е цялостен, не знам дали е точната дума, батак. В опазването на здравето се нарушават законите всеки ден, тъй като другояче лечебните заведения не могат да се издържат”, акцентира икономистът.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Николай Киров Източник: пенсии .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Калкулатор пресмята какъв брой ще бъде втората ни пенсия  1 " Точим зъби " за Черния петък  1 Жените в Англия желаят да знаят в случай че заплатата на мъжете е по-висока  1 Колко стигна цената на жилищата в кварталите на София --> Пaрите ни  Калкулатор пресмята какъв брой ще бъде втората ни пенсия Калкулатор пресмята какъв брой ще бъде втората ни пенсия  " Точим зъби " за Черния петък  Жените в Англия желаят да знаят в случай че заплатата на мъжете е по-висока Жените в Англия желаят да знаят в случай че заплатата на мъжете е по-висока  Колко стигна цената на жилищата в кварталите на София Колко стигна цената на жилищата в кварталите на София Не пропускай  <br> Мистерия: хиляди мъртви птици край езеро <br>
Мистерия: хиляди мъртви птици край езеро
 <br> Бочели: <strong> Ужасен съм </strong> от случилото се с този <strong> необикновен реализатор </strong> <br>
Бочели: Ужасен съм от случилото се с този необикновен реализатор
 <br> <strong> Поли Генова </strong> качи фотография с обичания, сподели и дребния Даниел <br>
Поли Генова качи фотография с обичания, сподели и дребния Даниел
 <br> Три <strong> измислени научни обстоятелството </strong>, в които евентуално вярвате <br>
Три измислени научни обстоятелството , в които евентуално вярвате
Последни  „ Откраднат живот “ с 4 награди „ Откраднат живот “ с 4 награди " NOVA поддържа...  Кои българи ще взимат по-ниски пенсии с парите от частните фондове Кои българи ще взимат по-ниски пенсии с парите от...  <p><strong>Най-странните</strong> върхове на <strong>Гинес, </strong>поставяни някога</p> Най-странните върхове на Гинес, поставяни в миналото  <p>Млада жена е убита в Ямбол, има арестуван</p> Млада жена е убита в Ямбол, има задържан  <p>&quot;Прозренията на Раковски&quot; - историята на един революционер</p> "Прозренията на Раковски " - историята на един...  Гугъл също навлиза в банковия бранш Гугъл също навлиза в банковия бранш  <p>Триковете, които ни прилагат&nbsp;<strong>в ресторантите</strong></p> Триковете, които ни ползват в заведенията за хранене  <p>Добата - <span style= Добата - от най-слаб състезател, до воин на племето  <p>Спасиха кученце <span style= Спасиха кученце с опашка на главата  <p>Пълноценно <strong><span style=

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР