България изпреварва Германия и Франция по отношение на равно заплащане

...
България изпреварва Германия и Франция по отношение на равно заплащане
Коментари Харесай

В златната среда сме в ЕС в разликата в заплащането на мъже и жени

България изпреварва Германия и Франция във връзка с равно възнаграждение на труда сред мъже и дами. Ако у нас разликата в заплащането е 15,4% в интерес на мъжете, то средноевропейската е 16,3%. Това демонстрира проучване на Комисията за отбрана от дискриминация, обвързвано с дискриминационните прояви и отбраната на дамите в областта на труда, разгласи в изявление за Дарик заместник-председателят на институцията Баки Хюсеинов.

Един от огромните проблеми у нас, които обрисува анализът, се отнася до дамите на възраст сред 25 и 34 години, които желаят да основават семейство или към този момент са станали майки. Връщайки се на пазара на труда след майчинство, тези дами попадат под ударите на дискриминация, уточни Хюсеинов.

" Все още бихме могли да кажем, че не е реализирано дейно използване на правилото за равно възнаграждение за равносилен труд. България е една от страните, които добре стои спрямо Европейския съюз. В Европейски Съюз 16,3% е разликата сред заплатите на дамите и мъжете, само че в България е 15,4%. Тоест ние се намираме в междинното състояние. След нас са Германия, Франция, преди нас са Швеция, Румъния, Люксембург, Унгария. Можем да кажем, че има още какво да се прави в тази тенденция. Но приблизително бихме могли да кажем, че икономическите субекти съблюдават или се мъчат да съблюдават нормативното законодателство в България ", разяснява Баки Хюсеинов.

" Проблемът е сред 25 и 34-годишна възраст - тези, които желаят да основават семейство или тези, които са основали семейство към този момент. Те, връщайки се на пазара на труда след майчинство, попадат под ударите на дискриминация. Икономическият индивид не желае да влага в тях за подготовка и преквалификация, не ги включва в сходни курсове и търси способи, с цел да може да се освободи от тях. Тези дискриминационни детайли би трябвало да се отстранен от пазара на труда ", добави Хюсеинов. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР