България изпрати заявления за вписване на Българско кисело мляко“ и

...
България изпрати заявления за вписване на Българско кисело мляко“ и
Коментари Харесай

България иска от ЕК да признае киселото мляко и бялото сирене за защитени продукти


България изпрати заявки за регистриране на „ Българско кисело мляко “ и „ Българско бяло саламурено сирене “ като Защитени наименования за генезис (ЗНП) в Европейския указател на предпазените наименования за генезис и предпазените географски инструкции на аграрни артикули и храни. Те са подадени от съдружие „ Български обичайни млечни артикули “. По време на националната процедура по обработка на заявките, комисия към Министерство на земеделието, храните и горите прегледа всички приложени документи към подадените заявления-спецификации. Проведени бяха редица работни срещи с представители на сдружението, за отразяване на бележките и мненията на МЗХГ и прецизиране на текстовете. 

Предстои Европейската комисия да започва процедура по изследване на документите. Тя следва да не продължи повече от шест месеца, а когато този период се надвиши, Комисията документално показва аргументите за това. Освен обзор и изпращане на мнения и бележки от страна на Европейска комисия за отразяване до България ,  право на несъгласие по процедурата ще имат, както държавите-членки на Европейски Съюз, по този начин и трети страни. При липса на такова, наименованията ще бъдат вписани в Европейския указател. 
   Чрез процедурата се обезпечават по-добри приходи на производителите, съгласно качествата на тези артикули. Ще бъде реализирана и единна протекция на наименованията като право на интелектуална благосъстоятелност на територията на Европейски Съюз и отбрана от непозволена приложимост и реплика. С правото на приложимост на европейските знаци за качество върху български артикули се цели отбрана на ползите на производителя, против нелоялна конкуренция и корист.
   Продуктите със предпазени географски означения могат да бъдат включвани и в съглашения сред Европейски Съюз и трети страни за взаимно признание, съдействие и протекция в региона на географските означения. Това усъвършенства конкурентостта и достъпа на български артикули до нови пазари.
  С регистрацията на „ Българско кисело мляко “ и „ Българско бяло саламурено сирене “ ще се реализира отбрана и затвърждаване на положителната известност и високото качество на тези обичайни български млечни артикули.
Към момента страната ни има вписани в Европейския указател на предпазените географски инструкции   “Горнооряховски суджук ” и „ Българското розово масло ", както и пет храни с обичайно характерен темперамент – „ Филе Елена ”, „ Луканка Панагюрска ”, „ Роле Трапезица ”, “Кайсерован врат Тракия ” и „ Пастърма говежда “. Те са вписани в Европейския указател на храните с обичайно характерен темперамент. „ Странджански манов мед “/ „ Манов мед от Странджа “ бе първият български артикул със Защитено название за генезис. 
По отношение на виновността, на европейско равнище са регистрирани 54 български виновност – 52 със Защитено название за генезис и 2 със Защитено географско напътствие.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР