България изпрати помощ на Република Турция за справяне с последствията

...
България изпрати помощ на Република Турция за справяне с последствията
Коментари Харесай

Как България помага на Турция

България изпрати помощ на Република Турция за справяне с следствията от опустошителните трусове през миналото денонощие. В 4:17 ч. през днешния ден трус с магнитуд 7,7 по Рихтер раздруса региона на град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, а часове по-късно, към 13.24 ч., ново мощно земетресение с магнитуд 7,6 разклати същия регион. Жертвите и ранените са хиляди, доста хора са изчезнали под руините. Служебният министър-председател Гълъб Донев съобщи, че България е изпратила 73 спасители, над 30 единици профилирана техника, пет кучета от Българския Червен кръст.

Двата самолета „ Спартан “ на Военновъздушните сили, с помощ за Турция, излетяха на обяд от България. Два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) също ще се включат в помощта, която България ще окаже на Турция. Модул от 58 чиновници на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” (ГДПБЗН) отпътува от Пловдив за Турция. В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и нужното избавително съоръжение. Българският Червен кръст разгласи, че има подготвеност да даде филантропична помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП). Екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската избавителна работа (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) отпътуват довечера за Турция, с цел да се включат в избавителните действия. Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев разгласи, че България има подготвеност да изпрати филантропична помощ на южната ни съседка.

Още на обяд два самолета „ Спартан “ на Военновъздушните сили излетяха от летището в столичния кв. „ Враждебна “. На машините има хора и техника, които да окажат подпомагане на прилежащата ни страна за последствията от земетресението, случило се там по-рано през днешния ден. Подполковник Димчо Добрев, заместник-командир на 16-а авиобаза във „ Враждебна “, сподели за Българска телеграфна агенция, че машините транспортират до Турция към 15 души от дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ при Столична община, дружно с тяхната екипировка за оказване на първа помощ при такива обстановки. На борда има и четирима медици от Военномедицинска академия (ВМА) с подобаващата здравна инсталация и екипировка. Има подготвеност, след сполучливото осъществяване на задачата, да се направи „ още един полет или колкото би трябвало полети, с цел да окажем нужната помощ на Турция “, уточни подполковник Димчо Добрев.

Два екипа от ВМА също се включват в помощта за Турция, оповестиха от лечебното заведение. Екипите са в състав лекар-хирург и анестезиологична здравна сестра и са част от Модулните военномедицински формирования за обезпечаване на здравна помощ при бедствия, повреди, произшествия и други.

Модул от 58 чиновници на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” (ГДПБЗН) отпътува от Пловдив за Република Турция, където ще окаже помощ за справяне с последствията от тежкото земетресение в югоизточната част на страната. В състава на модула влизат до 20 единици техника, както и нужното избавително съоръжение, разгласи старши комисар Красимир Шотаров, заместник-директор на ГДПБЗН и шеф на Дирекция „ Оперативни действия ".

Той увери, че всички чиновници, които отпътуват за Република Турция, са добре готови за сходни обстановки и добави, че страната ни има подготвеност да изпрати спомагателни сили и средства при положение на нужда.

Седем спасители от бранша за профилирани оперативни действия (СОД) при Регионалната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " във Велико Търново също се включват към отряда, който ще окаже помощ за справяне с последствията от разрушителното земетресение в Турция, оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново.

Българският Червен кръст е в подготвеност да даде от бедствения си запас 1000 спални комплекта - походни кревати, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии, както и в допълнение 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От взаимния катастрофален запас на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 фамилни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.

Организацията започва акция за набиране на средства в помощ на потърпевшите от земетресението в Република Турция на 6 февруари 2023 година

Открита е специфична банкова сметка в лв.:

 

 

За потърпевшите от земетресението в Турция

Кампанията може да бъде подкрепена и с SMS на къс номер 1466 към всички мобилни оператори.

Служебният министър председател Гълъб Донев съобщи пред публицисти по-рано през днешния ден, че България има подготвеност при поръчка на турската страна да даде спомагателна филантропична помощ за потърпевшите от земетресението, само че чакаме да получим лист на нуждите, които има от турска страна.

Кметът на София Йорданка Фандъкова разгласи тази заран, че изпраща екипи на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “, с цел да вземат участие в избавителните действия в Турция след мощното земетресение там. Екипите са от 15 души и са оборудвани със профилирана техника за търсене и избавяне, включително  термокамери, виброкамера и дрон.

Съболезнования към околните на починалите показаха президентът Румен Радев, служебният министър председател Гълъб Донев и политици.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР