България, Италия, Португалия, Словакия и Румъния искат отлагане на плана

...
България, Италия, Португалия, Словакия и Румъния искат отлагане на плана
Коментари Харесай

България иска 5 години отсрочка от забраната за продажба на нови бензинови коли от 2035 г.

България, Италия, Португалия, Словакия и Румъния желаят отсрочване на проекта на Европейски Съюз за дейно въвеждане на възбрана за продажба на нови бензинови и дизелови коли, която се планува да влезе в действие от 2035 година Тези пет страни упорстват за даром от 5 години и възбраната да стане факт от 2040 година Това заяви във вторник организация " Ройтерс ", въз основа на документ, с който разполага.

Тази политика на Европейски Съюз е основна за битка с растящите излъчвания от превоза и напъните на Европейска комисия да форсира прекосяването към електрически автомобили. Европейска комисия има намерение да понижи излъчванията с 55% до 2030, по отношение на равнищата от 1990 година.

Предложението за излъчванията от коли, направено от Европейска комисия предходната година изисква 100% понижаване на излъчванията от въглероден диоксид за нови автомоби до 2035 година , което на процедура прави невероятно продажбата на бензинови и дизелови коли от тази дата.

Министрите от страните от Европейски Съюз плануват да съгласуват позиция по въпроса през идната седмица. Европейския парламент към този момент поддържа възбраната от 2035 година, като гласуването се организира този месец.

В документа, с който " Ройтерс " разполага се показва, че упоменатите 5 страни, измежду които и България, упорстват за 90% понижаване на излъчванията от въглероден диоксид до 2035 година и 100% орязване от 2040 година. Те показват, че леките търговски транспортни средства би трябвало да посрещнат 80% понижение на въглеродния диоксид до 2035 година и 100% до 2040 година, вместо 100% понижение до 2035 година, препоръчано от Европейска комисия.

" Трябва да се открият съответни и съобразени с това преходни интервали “, се споделя в документа. Там се подчертава на нуждата от разширение на инфраструктурата за зареждане.

Български чиновник, които не е поискал поименно да бъде представен, е показал, че климатичните политики би трябвало да регистрират икономическите и обществените фактори като " забележителните разлики " в покупателната дарба сред страните-членки на Европейски Съюз.

Брюксел към този момент сподели, че 2035 година е значима тъй като междинната продължинтелност на новите коли е 15 години - тъй че по-късна възбрана би попречила на Европейски Съюз да доближи чисти нулеви излъчвания до 2050 година

Някои държавни управления на Европейски Съюз се сплотиха зад задачата за 2035 година, само че немският финансов министър сподели тази седмица, че най-големият авто пазар в Европейски Съюз няма да го поддържа.

Ford и Volvo Cars обществено поддържаха проекта на Европейска комисия за ограничение на излъчванията до 2035 година, а Volkswagen самичък си сложи за цел да спре напълно да продава коли с мотори с вътрешно горене в Европа до тази дата. Но индустриални групи, в това число Европейската асоциация на автомобилните производители, се опълчиха на европейската цел, като се базира на опасения, в това число проблемите със зарядната инфраструктура.

Европейски Съюз сега работи и по различен закон, който ще принуди страните-членки да конфигурират милиони зарядни устроства през това десетилетие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР