България има свръхпроизводство на електроенергия и 20% от произведения ток ...

България има свръхпроизводство на електроенергия и 20% от произведения ток

Иван Атанасов: Цената на тока може да бъде 124 лв. на мегаватчас

" България има свръхпроизводство на електрическа енергия и 20% от изделия ток се изнася, в случай че има един естествен маркет, би трябвало стойностите да се натискат надолу, а те скочиха . Електроенергията е 96% локален артикул, т.е. подвластен от лични решавания, изисквания и дейности. Въглеродните излъчвания оказаха въздействие върху покачването на стойностите, само че най-огромно въздействие окозват спекулациите на борсата ". Това сподели пред БНР Иван Атанасов, водач на " Лява опция ", някогашен член на управлението на НЕК и някогашен началник на плана " Белене ". 

Той популяризира писмо до институциите в страната с оферти за превъзмогване на ценовата рецесия в енергийния бранш.

" Парадоксално е, че държавните компании-НЕК, АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 "-са на тържищата, а частните-ВЕИ-та, двете американски централи-са с дълготрайни контракти и с закрепени цени за 15-20 години напред . Ситуацията е обърната-вместо частният бизнес да е на маркета, а държавният да се употребява за някаква регулация. Сега всички желаят дотации, които да се вземат от печалбите на държавните компании. Разпределението тече не от богатите-компаниите-към бедните, а назад ", разяснява Атанасов.  

Изчисленията, които са направени от Атанасов и екипа му, показват, че стойността на катарама може да бъде 124 лв. на мегаватчас , с естествена печалба за всички компании:

" Просто едно решаване на КЕВР, форсмажорни условия, последващи 6 месеца или 1 година, и това да бъде стойност на снабдител от финална инстанция. По този метод ще се избегне рецесията и фалитът на стопанската система ".

Интервюто на Диана Янкулова с Иван Атанасов в излъчването " Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.

Източник: bnr.bg