България има свръхпроизводство на електроенергия и 20% от произведения ток

...
България има свръхпроизводство на електроенергия и 20% от произведения ток
Коментари Харесай

Иван Атанасов: Цената на тока може да бъде 124 лв. на мегаватчас

" България има свръхпроизводство на електрическа енергия и 20% от творби ток се изнася, в случай че има един естествен пазар, би трябвало цените да се натискат надолу, а те скочиха . Електроенергията е 96% локален артикул, т.е. подвластен от лични решения, условия и дейности. Въглеродните излъчвания оказаха въздействие върху покачването на цените, само че най-голямо въздействие окозват спекулациите на борсата ". Това сподели пред БНР Иван Атанасов, водач на " Лява опция ", някогашен член на управлението на НЕК и някогашен началник на плана " Белене ". 

Той популяризира писмо до институциите в страната с оферти за превъзмогване на ценовата рецесия в енергийния бранш.

" Парадоксално е, че държавните компании - НЕК, АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " - са на тържищата, а частните - ВЕИ-та, двете американски централи - са с дълготрайни контракти и с закрепени цени за 15-20 години напред . Ситуацията е обърната - вместо частният бизнес да е на пазара, а държавният да се употребява за някаква регулация. Сега всички желаят дотации, които да се вземат от облагите на държавните компании. Разпределението тече не от богатите - компаниите - към бедните, а назад ", разяснява Атанасов.  

Изчисленията, които са направени от Атанасов и екипа му, демонстрират, че цената на тока може да бъде 124 лв. на мегаватчас , с естествена облага за всички компании:

" Просто едно решение на КЕВР, форсмажорни условия, последващи 6 месеца или 1 година, и това да бъде цена на снабдител от последна инстанция. По този метод ще се избегне рецесията и банкрутът на стопанската система ".

Интервюто на Диана Янкулова с Иван Атанасов в предаването " Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР