България има съвсем друго възприятие. Така външният министър Екатерина Захариева

...
България има съвсем друго възприятие. Така външният министър Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Захариева: Путин и Борисов ще говорят за енергетика

България има напълно друго усещане. Така външният министър Екатерина Захариева регистрира триумфите на дипломацията ни и резултатите от Българското председателство на Европейския съвет. Стоим доста добре на европейската и международна сцена, сподели тя пред Българска национална телевизия.

Няма по-голяма реклама за България, счита първият ни посланик. Затова е нужно обединяване на политиците, с цел да се показа страната пред сътрудниците си.

Преди към два месеца Борисов се е чул с съветския президент Владимир Путин. Тази среща не е по неотложност, регистрира външният министър.

Основно Путин и Борисов ще приказват за енергетика. Иран би трябвало да съблюдава нуклеарното съглашение, безапелационна е Захариева за иранската нуклеарна договорка. По договорката Русия, Китай и Европейски Съюз на едно мнение, акцентира тя.

В ефира на Българска национална телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също увери, че срещата на премиера в Москва е подготвяна от дълго време. Самата Захариева взе участие в среща на страните от Г-20 в Буенос Айрес.

Министър Захариева удостовери датата на срещите - 30-ти май. Темите са енергийните планове и стопански въпроси. По думите й за България е доста значимо да получава непосредствено доставките, а не да заплаща за пренос на газ.

По време на среща ще бъде разискван и туризмът. Захариева напомни, че президентите Еманюел Макрон и Владимир Путин също са се срещнали и са разискали опазване на нуклеарната договорка с Иран - " нещо, което също вълнува България ", коменитира Захариева.

Тя бе безапелационна, че Иран би трябвало да съблюдава договорката и ясният проект за нуклеарно разоръжаване. Това е първото изискване на Европейски Съюз, в случай че Иран извършва уговорките си по този проект - Европейски Съюз ще извършва също уговорките си по съглашението разяснява Захариева.

По думите й във връзка с договорката Европейски Съюз - Русия и Китай са на едно и също мнение.

Министър Захариева напомни, че са основателни терзанията на Съединени американски щати за балистичната стратегия, само че не мислим, че в случай че приключим това съглашение, ще имаме по-силна позиция при диалозите.

Съединени американски щати са стратегическият сътрудник на Европейски Съюз. Продължават диалозите в тази посока, увери Захариева. До края на месеца би трябвало да стане ясно дали Съединени американски щати ще изключи Европейски Съюз от листата на страните, които се таксуват с мито вносът на алуминий и стомана. Позицията на Европейски Съюз е, че не може да договаря с вдигнати до стената ръце и желае изключване на страните от Европейски Съюз от този лист, с цел да стартират диалозите за задълбочаване на търговията с LNG.

България ще семейства срещата -. Важни тематики ще са селското 16 плюс 1 сред водачите от Централна, Източна Европа и Китай стопанство, земеделието. Срещата е при започване на юли.

Министър Захариева се е срещнала с китайския си сътрудник по време на срещата на Г-20. Тя съобщи, че са разговаряли и те са доста щастливи, че България ще е хазаин на тази среща. Китайският й сътрудник е изказал съболезнования за несполучливата задача по издирването на Боян Петров.

Китай имат интерес от присъединяване в огромните инфраструктурни планове, разяснява Захариева. Два дни преди срещата Г-20 китайският министър председател идва в страната ни на четиридневна визит. Той идва с делегация от 700 души. " Китайски вложители демонстрират интерес към АЕЦ Белене - по този начин, че това ще е една от значимите тематики ", разяснява Захариева.

Относно визитата в Рим във връзка 24 май - министър Захариева разяснява, че остава в предишното времето, когато българската делегация и македонската са се изчаквали по ъглите - кой пръв да се поклони пред папата. Относно предлагането за името на Македония - Илинденска Македония - Захариева разяснява, че й се желае да го одобри като израз на предпочитание на Македонската страна да покаже, че имаме обща история и общо минало. Министър Захариева разяснява, че има пет оферти за името, които напълно не са неприятни и се надява да бъде определен някой от тях.

Дипломат №1 е удовлетворена, че несъгласието сред България и Македония е преодоляно. Като добър знак тя вижда общата аудиенция при папата на премиера Бойко Борисов и македонския му сътрудник Зоран Заев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР