България има потенциал за разрастване производството на растителен протеин, като

...
България има потенциал за разрастване производството на растителен протеин, като
Коментари Харесай

Министър Бозуков: Имаме потенциал в производството на растит...

България има капацитет за разгръщане производството на растителен протеин, като има добър опит и обичаи в тази област. Това съобщи българският поземлен министър проф. доктор Христо Бозуков на Срещата на върха на министрите на земеделието на страните от самодейността „ Три морета “ и европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски, която се организира в Краков, Полша. Той уточни, че водеща роля след бобовите култури заемат фуражният грах и бобовите треви. „ Провеждат се научни проучвания и дейна селекционна активност в профилираните за бобови и зърнени култури научни звена, вследствие на което България разполага със забележителен брой лични, пригодени към нашите климатични условия устойчиви сортове бобови култури “ означи министър Бозуков.

В последните години се следи нарастване на площите с протеинови култури, като през 2018 година има растеж от към 136 % по отношение на 2014 година „ Това се дължи на подхванатите ограничения от страна на страната, в това число посредством въведената през сегашния програмен интервал Схема за обвързано подкрепяне на протеинови култури при директните заплащания, която се състои в в допълнение подкрепяне за площите, заети с протеинови култури “, добави министърът.

По време на разискването на опциите за обезпечаване производството на фуражен протеин в района „ Три морета “, министър Бозуков подчертава, че при интернационалното съдействие за създаване на протеинова сигурност в района следва да се вземе поради производството на комбинирани фуражи, в които може да се вложат различни на соята протеини, получени при преработката на слънчогледови семена и рапица. „ Това е капацитет за земеделските стопани и техните кооперации за развиване на кръговата стопанска система на биологична основа. По този метод ще се сътвори опция за равномерен преход към неутрална във връзка с климата стопанска система и за откриване на нови работни места в първичното произвеждане “, акцентира още той.

В рамките на събитието бе подписана Съвместна декларация на министрите на земеделието на страните от района Три морета – България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия по отношение на опцията за обезпечаване на производството на фуражни протеини в района.

По време на срещата на върха, земеделските министри разискаха и въздействието на Общата селскостопанска политика върху трансформацията на селското стопанство и селските региони към зелена и цифрова стопанска система в района. Също по този начин бе извършена и полемика за ролята на страните в разговора по отношение на провокациите, свързани с научно-изследователската активност и нововъведенията в региона на продоволствените системи.

В тази връзка, проф. Бозуков осведоми, че в българския Национален проект за възобновяване и резистентност е очакван план за основаването на Фонд за поощряване на софтуерния и екологичен преход на селското стопанство. „ Той планува даване на безплатна финансова помощ за вложения в материални и нематериални активи, ориентирани към въвеждането на новаторски индустриални и цифрови технологии за произвеждане, за автоматизиране на работните процеси, позволяващи производството на устойчиви артикули с по-малко запаси “ уточни министър Христо Бозуков. Той разяснява, че цифровата промяна на селското стопанство има важен капацитет да увеличи неговата конкурентоспособност, да усъвършенства живота в селските региони и да понижи отпечатъка на земеделската активност върху околната среда и климата.

Българският аграрни министър изясни, че едно от главните посоки в научно-изследователската активност на страната ни е производството на здравословни храни и хранителни добавки от натурални локални артикули с антиоксидантен резултат, запазващи своите хранителни качества, посредством използването на нови качествени опаковки. „ В края на 2020 година стартираха две национални научни стратегии, още той. И посочи, че те ще допринесат за по-целесъобразното ръководство на естествените запаси, понижаване на нездравословното влияние на земеделието върху околната среда и климата и повишение на качеството и сигурността на продукцията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР