България има потенциал за разрастване на производството на растителен протеин,

...
България има потенциал за разрастване на производството на растителен протеин,
Коментари Харесай

България може да стане водещ производител на растителни протеини

България има капацитет за разгръщане на производството на растителен протеин, като има добър опит и обичаи в тази област, сподели българският поземлен министър проф. Христо Бозуков по време на срещата на върха на министрите на земеделието на страните от самодейността " Три морета " и европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски, която се организира в Краков, Полша. 

" Водеща роля измежду бобовите култури заемат фуражният грах и бобовите треви. Провеждат се научни проучвания и дейна селекционна активност в профилираните за бобови и зърнени култури научни звена, вследствие на което България разполага със забележителен брой лични, пригодени към нашите климатични условия устойчиви сортове бобови култури ", съобщи министърът.

В последните години се следи нарастване на площите с протеинови култури, като през 2018 година има растеж от към 136 % по отношение на 2014 година " Това се дължи на подхванатите ограничения от страна на страната, в това число посредством въведената през сегашния програмен интервал Схема за обвързано подкрепяне на протеинови култури при директните заплащания, която се състои в в допълнение подкрепяне за площите, заети с протеинови култури ", допълни министър Бозуков.

По време на разискването на опциите за обезпечаване производството на фуражен протеин в района " Три морета " министър Бозуков е подчертал, че при интернационалното съдействие за създаване на протеинова сигурност в района следва да се вземе поради производството на комбинирани фуражи, в които може да се вложат различни на соята протеини, получени при преработката на слънчогледови семена и рапица. " Това е капацитет за земеделските стопани и техните кооперации за развиване на кръговата стопанска система на биологична основа. По този метод ще се сътвори опция за равномерен преход към неутрална във връзка с климата стопанска система и за откриване на нови работни места в първичното произвеждане ", подчерта още той.

В рамките на събитието бе подписана Съвместна декларация на министрите на земеделието на страните от района Три морета - България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия по отношение на опцията за обезпечаване на производството на фуражни протеини в района.

Бозуков осведоми своите сътрудници, че в българския Национален проект за възобновяване и резистентност е очакван план за основаването на Фонд за поощряване на софтуерния и екологичен преход на селското стопанство.

" Той планува даване на безплатна финансова помощ за вложения в материални и нематериални активи, ориентирани към въвеждането на новаторски индустриални и цифрови технологии за произвеждане, за автоматизиране на работните процеси, позволяващи производството на устойчиви артикули с по-малко запаси ", посочи министър Христо Бозуков и разяснява, че цифровата промяна на селското стопанство има важен капацитет да увеличи неговата конкурентоспособност, да усъвършенства живота в селските региони и да понижи отпечатъка на земеделската активност върху околната среда и климата.
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР