България има нужда от стабилност, но и от прозрачно управление"Колкото

...
България има нужда от стабилност, но и от прозрачно управление"Колкото
Коментари Харесай

Румен Радев за свикването на КСНС: Първо искам да чуя мотивите на Петков

България има потребност от непоклатимост, само че и от транспарантно ръководство

"Колкото по-тясно ръководещите се придържат към формалната българска позиция, изразена в признатите от Народното събрание документи, от последния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в Република Северна Македония (РСМ), колкото по-отговорно се държим като член на Европейски Съюз и се придържаме към правилата и полезностите на Съюза, толкоз по-лесно ще им бъде в политиката и решенията по отношение на РСМ. "

Това съобщи президентът Румен Радев в коментар във връзка апела на премиера Кирил Петков към президента да свика КСНС по отношение на положението на договарянията сред България и РСМ във видеообръщение от 20 май, публикувано от държавната осведомителна работа.

Държавният глава сподели, че КСНС е орган за подкрепяне на разговора и за търсене за общо решение в името на значими национални цели. Ако се търси необятен народен консенсус във връзка с РСМ, то подобен освен, че има, само че е и мощно изразен в нашето общество и би следвало ръководещите да са наясно с него. Ако задачата е подкрепяне на разговора вътре в самата ръководеща коалиция и той е нарушен по някакви аргументи, то би трябвало ясно да се каже какви са аргументите за това, има ли напредък от страна на РСМ по осъществяване на нашия контракт, има ли смяна в позициите на нашите европейски сътрудници и европейски институции, съобщи Румен Радев. По тези въпроси би трябвало да чуя министър-председателя, сподели президентът.

Бъдете сигурни, че ще продължа да върша най-хубавото за България - да не отстъпвам нашата история и просвета, да пазиме правата на македонските българи, да държим България на състояние виновен член на Европейски Съюз, тъй че да имаме ясна угриженост и задължения за стабилността на Съюза в дълготраен проект, съобщи още президентът. Ще продължим да работим по този начин, че нашите братя в РСМ да получат гаранции, само че и в това време за един резистентен и необратим развой на интеграция, по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало, най-накрая политиците там да създадат смелата стъпка, която да отвори вероятността за по този начин мечтаното участие в Европейски Съюз, съобщи Радев.

На въпрос дали, в случай че не свика КСНС, това би провокирало напрежение сред него и премиера, президентът сподели, че България има потребност от непоклатимост, само че и от бистрота и праволинейност в ръководството и добави, че се надява, че този баланс ще бъде открит.

Попитан дали въпросът за готовността на Франция за поддръжка на отбранителните ни качества, изразена в телефонния диалог с президента Еманюел Макрон отпреди дни, е бил коментиран в подтекста с РСМ, президентът съобщи, че нито интеграцията на РСМ, нито въздушният суверенитет на България могат да бъдат обект на сделки. За човешките права не се договаря, няма пазарлък. Мога да поздравя президента Макрон за неговото визионерство и храброст да търси съответни решения за намиране на излаз от тази обстановка и за отстояване на истината и справедливостта, разяснява още Румен Радев.

Президентът Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова вземат участие в поклонението пред светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий в митрополитския катедрален храм „ Света Неделя “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР