България има нужда от 2100 км стратегически пътни участъци, каза

...
България има нужда от 2100 км стратегически пътни участъци, каза
Коментари Харесай

България има нужда от 2100 км. магистрали, построени са едва 870 км., или около 41% от тях

България има потребност от 2100 км стратегически пътни сектори, сподели служебният министър на районното развиване арх. Иван Шишков. Построени до момента са единствено 870 км., или към 41% от тях, а имаме потребност от още 1230 км. Най-много автомагистрали са издигнати в интервала от 2010 до 2020 година Тогава са издигнати 405 км автомагистрали, или 19,33% от нужните.

Бих предложил на идващото постоянно държавно управление да приключи процеса по планиране на нужните автомагистрали и да бъде изработен график за реализацията им, сподели министър Шишков. У нас има 0,75 км автомагистрали на 100 кв.км от територията на страната, а в Хърватия са 2,33 км, добави той.

Според Шишков най-важно е да се направи автомагистрала по направлението Север-Юг, т.е. от Русе до Граничен контролно-пропусквателен пункт Маказа. Този път ще поеме трафика от Румъния към Гърция и ще свърже Северна и Южна България, изясни министърът. Според него другите цели би трябвало да бъдат автомагистрала „ Черно море “ сред Варна и Бургас, автомагистрала „ Рила “, която е планувано да стартира от Граничен контролно-пропусквателен пункт Гюешево и да свързва градовете Кюстендил, Дупница и Самоков с Автомагистрала „ Тракия “, Автомагистрала „ Хемус “ и Автомагистрала „ Струма “, довършването на автомагистрала „ Хемус “, както и построяването на тунел през Петрохан.

Още идната седмица ще бъде пуснат секторът от Автомагистрала „ Хемус “ сред Шумен и Белокопитово, сподели министърът. До края на годината би трябвало да бъде пуснато придвижването през тунел „ Железница “ в посока Гърция-България, сподели още арх. Шишков. Окончателното стартиране на тунела би трябвало да стане през втората половина на 2023 година Забавянето на плана е поради срутище, което е станало през октомври 2021 г.

По отношение на интерконектора с Гърция още в сряда ще има решение за прилагане, тъй че от 1 октомври да влезе в употреба. Според министъра до 1 октомври ще бъдат подписани и контракти с компании за зимно поддържане на пътищата. Изпълнители към този момент са определени, само че текат периоди за обжалване на процедурите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР