България има най-мърлявата инфраструктура в региона - пътища, канализация, водопровод,

...
България има най-мърлявата инфраструктура в региона - пътища, канализация, водопровод,
Коментари Харесай

Проф. Ганчо Ганчев: Икономиката ни не е зле, по-големия проблем е задаващата се рецесия

България има най-мърлявата инфраструктура в района - пътища, канализация, тръбопровод, градска среда

Въпреки проблемите с енергийните източници и продължителната политическа неустойчивост българската стопанска система отбелязва напредък и демонстрира, че пазарните механизми на саморегулиране работят. Това разяснява проф. Ганчо Ганчев, икономист и учител в ЮЗУ, в ефира на предаването „ Светът е бизнес “ по.

„ Парадоксът е че стопанската система не е толкоз зле колкото се оплакват предприемачите и хората, има напредък, има и мощен експорт. Наистина нарастват цените на енергоносителите, само че порастват и цените на продукцията, която изнасяме, което компенсира бизнеса ни. По-големият проблем е задаващата се криза в Европа, изключително в Германия и други огромни стопански системи, което ще се отрази отрицателно “, счита той.

По негови думи една криза в Германия, която е най-важният ни търговски сътрудник, би означавала понижаване на поръчките за нашите промишлени предприятия, закъснение на растежа и увеличение на безработицата у нас. Професорът отбелязва, че сега безработицата е на доста ниски равнища поради мощното търсене на служащи във военно-промишлената промишленост.

Гостът чака през зимата да има високи цени на парното и на другите енергоизточници, само че тази неустановеност към доставките на газ да бъде решена, тъй като „ ние въпреки всичко имаме някакви други възможности. Що се отнася до Газпром, може да има смисъл да се проведат договаряния, само че всичко зависи от политическите решения в Кремъл. В последна сметка това е бизнес, а и главните ни европейски бизнес сътрудници заплащат в рубли “, показва той. Въпреки това проф. Ганчев е безапелационен, че процесът на отделяне на Европа от Русия е необратим, тъй като е изгубено доверието, а сега най-големия снабдител на газ в Европа не е Русия, а Съединени американски щати.

Според него структурата на идващия парламент в България ще възпроизведе това, което има в този момент с някои модификации, които няма да са в позитивна тенденция. Вероятно отново ще бъде мъчно съставянето на коалиция. „ Крайно време е някои политици да правят отстъпка в профил, те са спънка пред обединяването в България и просто би трябвало да се оттеглен от политическата сцена “, счита той.

"Най-важните задания пред едно вероятно държавни управления са стабилната политика в региона на енергетиката, решаването на проблемите с Плана за възобновяване, с цел да можем да използваме всички запаси, и създаването на рационална средносрочна политика за ускорение на растежа, което е много комплицирана задача ", прибавя гостът.

„ България има най-мърлявата инфраструктура в района - пътища, канализация, тръбопровод, градска среда. Необходими са вложения и големи запаси. 30-40% от страната на процедура е във воден режим, канализацията е остаряла и губим доста вода, да не приказваме за положението на пътищата. Поне 10-15 милиарда би трябвало да бъдат вложени, с цел да се решат тези проблеми, а това може да стане единствено със външен заем “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР