България игнорира ултиматума на руския посланик у нас, който изтече

...
България игнорира ултиматума на руския посланик у нас, който изтече
Коментари Харесай

Скандалът в дипломацията: България отхвърли ултиматума на Русия


България пренебрегва ултиматума на съветския дипломат у нас, който изтече в 12 часа през днешния ден.

Елеонора Митрофанова още веднъж заплаши, че ще изиска закриване на задачата в София, което на процедура значи преустановяване на дипломатическите връзки сред България и Русия.

Премиерът Кирил Петков се обърна към Руската федерация с молба да направи забележка на дипломат Митрофанова, която по думите му, се пробва да играе със страховете на хората.

“Нито един посланик не би трябвало да си разрешава да дава ултиматуми на българската страна със период от 24 часа в 12 часа “, съобщи Кирил Петков, министър-председател в оставка.

Петков изрази вяра, че връзките сред двете страни няма да бъдат прекратени, защото нашите нации са другарски.

„ Мисля, че госпожа Митрофанова би трябвало да спре да се изявява по медиите и това, което аз споделих ясно, че дипломатическите връзки би трябвало да продължат, ние имаме история, нашите нации са другарски нации “, съобщи Петков.

Около обяд изключителният и пълномощен дипломат на Русия се срещна с министъра на външните работи Теодора Генчовска.

В пресъобщение външно министерство заяви, че българската страна е поискала съветската да отдръпна нотата си от 30 юни, с която бе подложен ултиматум, че в случай че изгонването на 70 дипломатически чиновници не бъде спряно, задачата на Русия ще бъде закрита.

По-късно Митрофанова написа на страницата на посолството, че българските управляващи са пренебрегнали нейния митинг.

" Отговорността за по-нататъшните тежки последствия на тази стъпка е напълно върху държавното управление на Кирил Петков ", сподели тя.

Председателят на най-голямата опозиционна партия Бойко Борисов прикани Кирил Петков да не отстъпва пред Митрофанова.

„ Никаква крачка обратно не би трябвало да дава държавното управление, има цялостната ни поддръжка, тъй като това би значело капитулация, отвод от суверинитет, а ние не би трябвало да го вършим. Войната в Украйна би трябвало да спре и дотогава въпреки и аматьорски, дилетански, дейности, би трябвало да бъдат подкрепени, с цел да стигнат до края “, сподели водачът на ГЕРБ.

Преди обед митинг в поддръжка на съветската позиция приветства посланика на Русия, когато за малко напусна постройката на задачата.

Въпросът за закриване на съветското посолство в България ще бъде прегледан от външното министерство на Русия, а в случай че е належащо, ще се рапортува на съветския президент Владимир Путин, съобщи по-ранов представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Дипломатически връзки сред България и Русия са открити още на 7 юли 1879 година И до момента са прекъсвани минимум три пъти:

Например на 22 септември 1915-а, когато България става съдружник на Германия в Първата международна война и се бие против съветските войски в Добруджа.

Както и сред 1918 година и 1934 година, откакто болшевиките вземат властта в Русия и до момента в който режимът им получи интернационална легитимност.

За финален път има спиране сред 5 септември 1944 -а и 16 август 1945-а поради едностранно оповестената от Съветския съюз война на Царство България.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР