България и Украйна ще работят заедно за гарантиране и разширяване

...
България и Украйна ще работят заедно за гарантиране и разширяване
Коментари Харесай

България и Украйна ще работят заедно за гарантиране и разширяване на възможностите на българското малцинство

България и Украйна ще работят дружно за гарантиране и разширение на опциите на българското малцинство в страната да учи своя роден език. Това беше доказано на среща през днешния ден на президента Румен Радев и украинския министър на образованието и науката Лилия Гриневич. В осъществяване на поетия ангажимент от президента на Украйна Петро Порошенко по време на срещата му в Организация на обединените нации през септември 2017 година с българския държавен глава, министър Лилия Гриневич е на посещаване у нас за разискване с българските институции на образователните стратегии и проекти на Украйна за проучване на роден език от българското малцинство в страната.

„ Пълноценната интеграция на сънародниците ни в украинското общество изисква обезпечаването на образование както на украински език, по този начин и на задоволително по размер и качество проучване на роден език в границите на междинния курс на обучение. Признателни сме за виновното отношение на Украйна към този значим за България въпрос и сме подготвени за градивен разговор ", съобщи Румен Радев. Министър Гриневич срещна българския президент с дейностите на украинската страна за обезпечаване и образование на задоволително преподаватели по български език в Украйна.

Съхраняването на административната целокупност на историческия Болградски район, в който живеят доста наши сънародници в Украйна, също беше доказано на срещата. Министър Гриневич уточни и че е взето решение от украинското държавно управление за отпадане на засиления надзор върху активността, реализирана от български компании в страната, заради другите данъчни ставки в България и Украйна, за което също беше стихотворец ангажимент от страна на президента Петро Порошенко по време на диалога му с президента Румен Радев в границите на 72-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Президентът Радев удостовери поддръжката на страната ни за задълбочаване на съдействието на Украйна с Европейски Съюз, както и желанието на България за привикване в скоро време на съвещание на двустранната комисия за икономическо съдействие, на което да бъдат набелязани съответни планове от съвместен интерес.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР