България и Турция ще продължат доброто си сътрудничество в областта

...
България и Турция ще продължат доброто си сътрудничество в областта
Коментари Харесай

Радев и Ердоган се споразумяха за икономическо сътрудничество и обща борба с миграцията

България и Турция ще продължат положителното си съдействие в региона на енергетиката и стопанската система и ще обединят и старания в битката с незаконната миграция. Това стана ясно от срещата сред президентите на двете страни Реджеп Ердоган и Румен Радев.

Българският държавен глава е на работно посещаване в Истанбул. В българската делегация са министрите на външните и вътрешните работи, на енергетиката и защитата.

България и Турция имат доста положително съдействие в стопанската система и търговията, като стокообменът тази година е 6 милиарда $, а задачата е да доближи 10 милиарда $., означиха президентите Радев и Ердоган.

Двамата разясниха и положителните партньорски връзки в региона на енергетиката. Румен Радев чака още по-добра съгласуваност в идващите години.

" Искам да благодаря на президента Ердоган за достъпа до турските терминали за полутечен газ в сложни да страната моменти и се надяваме в вероятност този достъп да бъде по-гъвкав и с по-дългосрочни договорености ", разяснява българският президент Румен Радев.

" Бяха дадени инструкции на министрите на енергетиката по какъв начин може да си сътрудничим, по какъв начин можем да отговорим на потребностите на България за природен газ. И съответните министерства ще създадат каквото е належащо ", сподели Реджеп Ердоган, президент на Турция.

Войната в Украйна трансформира световните доставки на естествени запаси. Един от очакванията пътища е през България и Турция, по тази причина двете страни би трябвало да набележат и съответни ограничения за деяние счита Румен Радев. Той уточни също, че с цел да успее всичко това е значима положителната защита на границите.

Българският държавен глава акцентира и приноса на Турция за битката с противозаконната миграция.

" Ние високо оценяваме приноса на Турция за въздържане на повишаващия се миграционен напън по нашата обща граница, която се явява и външна за Европейски Съюз. Очакваме още по-голяма ангажираност в общите ни старания. Разбираме и компликациите, пред които е изправена вашата страна във връзка с миграцията, по тази причина и поддържаме удължаването на взаимните договорености и съдействието на Турция с Европейски Съюз ", съобщи Румен Радев.

" Министърът на вътрешните работи организира със своя сътрудник диалог във връзка с защитата на общата ни граница и по какъв начин могат доабъдат решени зараждащи проблеми и ще продължат да работят в този дух ", уточни турският президент.

Румен Радев акцентира и напъните на Турция за преустановяване на войната в Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР