България и Турция са съседи в регион, заобиколен от военни

...
България и Турция са съседи в регион, заобиколен от военни
Коментари Харесай

Държавният глава в Истанбул: България и Турция споделят обща отговорност за сигурността на Югоизточна Европа

България и Турция са съседи в район, заобиколен от военни рецесии и спорове и споделят обща отговорност за гарантирането на сигурността, стабилността и просперитета освен на своите жители, а и на Югоизточна Европа. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган. Българският президент бе на посещаване в Истанбул по покана на турския си сътрудник. В двореца „ Вахдеттин " двамата президенти организираха среща „ на четири очи " и управляваха пленарните диалози сред българската и турската делегации.

Войната на Русия против Украйна слага на тестване освен европейската архитектура за сигурност, само че и икономическите и обществени системи в прилежащите страни, уточни Румен Радев. Българският президент приветства дейностите на президента Реджеп Тайип Ердоган и на Република Турция в търсенето на решение за преустановяване на военните дейности, както и за постигнатото съглашение сред Турция, Организация на обединените нации, Украйна и Русия за експорт на зърно през Черно море, както и за размяната на военнопленници.

Президентът Радев акцентира също по този начин, че вследствие на военните дейности в Украйна единственият благонадежден сухопътен маршрут от Азия и Африка към Европа е през Турция и България и това към този момент се регистрира на граничните контролно-пропускателни пунктове сред двете страни. Затова те ще бъдат осъвременени и разширени, а на дневен ред в двустранните връзки е и цялостното рационализиране и разширение на транспортната и енергийна инфраструктура, чрез която да бъдат обезпечени веригите на доставки и енергийната диверсификация.

Обща бе позицията, че двустранният стокообмен, който доближи 6 милиарда $, не изчерпва капацитета на икономическите благоприятни условия. Като изключително перспективни сфери на съдействие бяха откроени търговията, превоза, енергетиката и защитата. Българският държавен глава изрази признателността си за оказаната от Турция поддръжка за обезпечаването на доставки на полутечен природен газ в сложен за страната ни миг.

Двете страни ще разширят партньорството си за защитата на общата граница за дейно противопоставяне на незаконната миграция и трафика на хора, битката с тероризма и проведената престъпност, беше очебийно още по време на срещата. Потвърдено беше и положителното съдействие сред правоохранителните институции и службите за сигурност на двете страни. „ Високо оценяваме приноса на Турция за въздържане на повишаващия се миграционен напън по нашата обща граница, която се явява външна за Европейски Съюз и чакаме още по-голяма ангажираност в общите ни старания ", съобщи още Румен Радев. Държавният глава добави, че страната ни изцяло схваща провокациите, пред които е изправена нашата съседка за справяне с миграционните потоци и поддържа продължаването на взаимните договорености и съдействието сред Европейски Съюз и Турция в тази тенденция.

В българската делегация участваха вицепремиерът по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министърът на външните работи Николай Милков, министърът на енергетиката Росен Христов, както и министърът на защитата Димитър Стоянов.

В рамките на визитата си в Република Турция президентът Румен Радев посети и индустриалния комплекс на компанията " Байкар ", където се срещна на място с активността на компанията и организира среща с нейното управление.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР