България и Северна Македония ще почитат съвместно Свети Наум, Цар

...
България и Северна Македония ще почитат съвместно Свети Наум, Цар
Коментари Харесай

Българо-македонската комисия с важни решения по исторически въпроси

България и Северна Македония ще почитат взаимно Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски. Това беше дискутирано на Съвместната комисия по историческите и просветителни въпроси. Нейното основаване беше написано в Договора за добросъседство сред двете страни.

След два дни диспути в Скопие българо-македонската комисия се сплотява към позицията, че има задоволително учредения да предложи на двете държавни управления общо удостояване на Цар Самуил, Свети Климент Охридски и Свети Наум.
Проф. Ангел Димитров: Съвместна българо-македонска комисия по историческите и просветителни въпроси: Направихме една солидна крачка напред. Общата история може да се трансформира в шерване на полезности, в едно приложение на същинското другарство и добросъседство.
Дискусията за наличието в учебниците по история е отсрочена за идната среща, която ще се организира в София.
Проф. Ангел Димитров: Ние познаваме към този момент учебниците. Разменили сме нашите оценки. Нека да минат нашите диалози, тогава ще приказваме по-конкретно.
Това е четвъртата среща на комисията. След интервала на Средновековието, ще бъде разисквана и модерната ера. Предстоят диалози за Гоце Делчев и Илинденско-преображенското въстание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР