България и Румъния са осигурили още по-добра защита на външните

...
България и Румъния са осигурили още по-добра защита на външните
Коментари Харесай

ЕК: България е осигурила още по-добра защита на външните граници, отколкото при първата проверка

България и Румъния са обезпечили още по-добра отбрана на външните граници, в сравнение с при първата инспекция на Комисията през октомври – това сподели еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в отговор на въпрос за решението на Нидерландия да наложи несъгласие върху присъединението на страната ни към Шенген.

Еврокомисар Йохансон добави, че това е заключението след задачата на Комисията в двете страни преди две седмици, като в нея са били включени специалисти на високо ниво, в това число и от страните, които са желали още обяснения. На въпрос по какъв начин ще разяснява намека на холандския министър председател Марк Рюте, че българската граница може да се премине против 50 евро, тя отговори:

„ Изобщо нямаме такава информация. Така че в четвъртък на масата на Съвета ще бъдат всички отчети, които сочат, че България, Румъния и Хърватия изцяло извършват всички условия за пълноправно участие в Шенген. И чакам подобен да бъде и резултатът от гласуването тогава “.

В четвъртък ще се организира ексклузивен Съвет по правораздаване и вътрешен ред, на който ще се гласоподава присъединението на България, Румъния и Хърватия към Шенген. Еврокомисарят за поощряване на европейския метод на живот Маргаритис Схинас още веднъж съобщи, че разширението значи повече, а не по-малко надзор по границите:

„ Мит е, а и е непочтено да се прокарва аргументът, че разширението на Шенген значи по-малко надзор. Това е повече, а и по-добър надзор “.

За да влезе България в Шенген, е належащо единогласие от всички страни-членки. Към присъединението ни изрази запаси и Австрия.

 
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР