България и Китай преговарят за създаване на на международна платформа

...
България и Китай преговарят за създаване на на международна платформа
Коментари Харесай

България и Китай създават платформа за продажба на лекарства

България и Китай договарят за основаване на на интернационална платформа за продажба и дистрибуция на медикаменти. Общинската комисия за търговия на Шанхай е директно ангажирана с регулация и надзор върху медикаменти, медицински произведения и козметика. В момента интензивно се работи в посока представянето на локални артикули на пазара на Европейския съюз.

В началото на китайска делегация, водена от Лиу Вей, шеф „ Проучване на нови пазари “ към Общинската комисия за търговия на Шанхай, взе участие в среща, проведена от българската Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия. В делегацията имаше и представители на икономическата комисия на окръг Минха, една от двете най-развити зони за произвеждане в Шанхай. Китайските посетители обявиха интерес към опциите за основаването на интернационална платформа за продажба и дистрибуция на медикаменти. В срещата участваха български компании от секторите фармация, козметика, произвеждане на етерични масла, произвеждане на химически артикули, хранителни добавки, новаторски технологии се срещнаха с концепциите на китайската делегация и показаха активността си.

Заместник изпълнителният шеф на българската организация Яна Топалова сподели, че усилването на съдействието с Китай като стратегически стопански сътрудник е от изключителна значимост за промотирането на български компании на интернационално равнище.

Фармацевтичният бранш в Китай е в подем. Общо 139 нови медикаменти, създадени от китайски учени, са получили документи с помощта на огромен народен план за развиване на науката и технологиите. Фармацевтичен бранш форсира доста темповете си на индустриализация в последните десетилетия. Като част от този развой до края на 2018 година над 280 генерични медикаменти са били регистрирани в Европа и Съединени американски щати, а четири ваксини и 28 химически вещества са получили в началото утвърждение от Световната здравна организация.

В България действа единна национална платформа за търговия с лекарствени артикули за потребностите на лечебните заведения в страната. Тя е създадена в интервала 2015 – 2017 година и обгръща процесите по осъществяване на публични поръчки за пазаруване на лекарствени артикули. Системата обезпечава подмяна на обичайния модел на осъществяване на поръчки по Закона за публичните поръчки с напълно електронни търгове. Целта е централно договаряне с доставчиците за задачите количества от даден артикул за избран интервал от време (1/ 2 години), които са нужни за всички държавни лечебни заведения. То се прави посредством осъществяване на процедура по централно договаряне за закупуване на лекарствени артикули, групирани по анатомо-терапевтичен код и интернационалното непатентно название.

Всяка година към 100 медикаменти попадат в категорията дефицитни по разнообразни аргументи. Едната от тях е, че производителите им престават да ги продават в България поради ниската цена и дребното търсене. Именно ниската цена е тласък и за паралелна търговия с част от продуктите. Лекарства липсват и поради индустриални и логистични проблеми.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР