България и Израел трябва да запазят традиционно добрите си отношения

...
България и Израел трябва да запазят традиционно добрите си отношения
Коментари Харесай

Бойко Борисов: България и Израел трябва да запазят добрите си отношения и да продължат да ги развиват



България и Израел би трябвало да запазят обичайно положителните си връзки и да продължат да ги развиват. Този апел насочи при визитата си в Тел Авив министър председателят Бойко Борисов по време на срещата си с представители на българската общественост.

„ Горд съм от приноса на България, която единствена в света избави от лагерите на гибелта 50 хиляди евреи ", сподели пред участниците в срещата министър председателят Бойко Борисов.

„ Това, което българският народ е направи, има доста нации, които се хвалят по какъв начин са покорили други нации, а ние се гордеем по какъв начин сме избавили. Сега, когато се ровим из архивите, с изключение на тези над 50 хиляди български евреи, се оказва, че наши, български консули в Европа за над 20 000 евреи са дали визи и са им разрешили дори деца де се измъкнат от нацистите. Ние би трябвало да пазим в паметта на идващите генерации, да не позволяваме в никакъв случай повече това, да се държим двата народа дружно и да си оказваме помощ “.

Премиерът напомни за приноса на българските евреи за развиването на страната Израел и прикани - образецът им да бъде запомнен и почитан. На собствен ред кметът на Тел Авив Рон Хулдаи, който също се включи в срещата означи.

„ Има една прелестна ария, написана от израелския стихотворец Дани Сандерсон, в която се споделя: " Ние всички сме българи ". Това е ария за българските евреи, живеещи в Израел “.

Рон Хулдаи напомни и направеното от България за спасяването на евреите.

„ Истината е, че в дните на Холокоста българите са се посочили като същински праведници с безподобен образец. Правителство, интелигенция, църквата- всички са се обединили в общото изпитание за спасяването на евреите. Истина е, че единствено в България имаме подобен образец, в който всички се събират дружно и безусловно с телата си стопират влаковете на гибелта. Ние в никакъв случай няма да забравим дейностите им, които и до през днешния ден дават образец за един същински морал на цяла Европа ".

Той насочи и покана към премиера Борисов да посети още веднъж Тел Авив, с цел да участва на откриването на монумент за спасяването на евреите.

„ Съвсем скоро ще открием един монумент - близнак на нашия град-близнак – София, и той ще бъде един безконечен знак за героизма на българските политици, помогнали за спасяването на евреите. "


В звуковия файл можете да чуете репортажа на Георги Марков
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР