България губи над пет милиона евро за биоразнообразие заради неефективно

...
България губи над пет милиона евро за биоразнообразие заради неефективно
Коментари Харесай

Природозащитници искат оставката на Нено Димов

България губи над пет милиона евро за биоразнообразие поради неефективно ръководство на Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014 – 2020. Това оповестиха от природозащитна организация Коалиция „ За да остане природа в България “.

Загубата на европейските пари са за дейностите по запазване на биоразнообразието в България. Средствата са били трансферирани от ос „ Натура 2000 и биоразнообразие “ по оста за ръководство на отпадъците, защото в края на основната междинна за оперативните стратегии 2018 -а така наречен „ етапни цели “ на програмата не са били достигнати.

Наред с това от писмо на Комисията от септември 2019-а излиза наяве, че защото, според член 22, ал.6 от Регламент на Европейски Съюз №1303/2013, постигането на под 65% от етапните цели по програмата се окачествява като „ сериозен неуспе “, оповестяват природозащитниците. Това е и повода Комисията да обмисля прекъсване на междинните заплащания.

През цялото време на осъществяване на тази и предходната стратегия в границите на Комитета за наблюдениe екологичните организации сигнализираха за проблеми с успеваемостта на потребление на средствата, както и нуждата за пускане на планувани ограничения, припомнят еколозите.

И дават съответни образци за неефективност на програмата, като потребление на огромна част от средствата за дребна част от мрежата Натура 2000, пробутване на пътища за сухоземна техника за гасене на пожари вместо закупуване на летателна техника, ремонт на пътища, маскирани като ограничения за възстановяване на природозащитното положение на типове и местообитания и още доста други.

Като фрапиращ образец за това е посочен този, при който най - огромна като бюджет процедура за директни консервационни действия, чиято стойност е 41 072 430 лева е съсредоточена в едвам 10% от мрежата Натура 2000. В същото време значими ограничения като тези за битка с бракониерството и закупуване на земи от предпазени зони за разрешаване на спорове въобще не са стартирани към този момент пет години от началото на програмата, оповестяват от Коалиция „ За да остане природа в България “.

Едва в Индикативната годишна работна стратегия за 2020 –а, мярката за закупуване на земи е включена, само че само за предпочитаното местообитание 62C0* „ Понто-сарматски степи “ и то без посочени суми.

Дългогодишното неглижиране на директната консервационна работа в по-широк обсег на мрежата дава своя „ резултат “, споделят еколозите. Оценката на природозащитното положение на типовете от Натура 2000 демонстрира, че 81% от тях са в неподходящо положение или за тях няма данни, споделят природозащитниците.

От еко-коалицията упорстват за незабавна смяна на досегашното осъществяване на програмата и използване на посочени от тях ограничения.

Първата от тях е неотложно оповестяване на процедурите за битка с бракониерство и закупувана на земи с скъпи и редки местообитания, само че освен на понтосарматски степи на Калиакра, а и за други местообитания като крайречни гори, дюни и други - процедури, за чието пускане еколозите упорстват от години.

Втората е потребление на средствата по ос 3 за цялата мрежа, както и за ограничения от изтекли, само че неприлагащи се сега проекти за дейности за типове. Освет това те желаят средства от стратегия ОПОС да бъдат употребявани за оповестяване на безпределно закъснелите заповеди на предпазени зони за естествените местообитания.

Природозащитниците упорстват да бъдат закупени летателни средства за битка с горските пожари.

В изказването на Коалиция „ За да остане природа в България “ се споделя още: „ За страдание, положението на потребление на средствата за биоразнообразие от Оперативната стратегия отразява цялостното отношение на управлението на министерството на околната среда към опазването на екологичната мрежа в България досега. Затова и от Коалиция „ За да остане природа “ настояваме за оставката на Нено Димов още от 2018 година. България има потребност от почтено ръководство на биоразнообразието си, а средствата за неговото запазване да се употребяват по логичен метод, защото Оперативна стратегия „ Околна среда “ съставлява главният финансов инструмент за осъществяване на политиките за запазване на биоразнообразието и Натура 2000.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР