България експулсира 70 руски дипломати, съобщи премиерът в оставка Кирил

...
България експулсира 70 руски дипломати, съобщи премиерът в оставка Кирил
Коментари Харесай

Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати. До неделя трябва да напуснат страната

България експулсира 70 съветски дипломати, заяви министър председателят в оставка Кирил Петков пред публицисти в Народното събрание. Те би трябвало да изоставен страната до неделя.

По думите му българските служби са открили, че тези хора са били тясно свързани с съветските служби и са работили срещу ползите на България.

" Отзоваваме 70 съветски дипломати. Всеки, който работи за непознати ползи, ще бъде свикан да се върне назад в страната, откъдето е пристигнал ", съобщи Петков, който пристигна в Народното събрание за диалози с парламентарната група на " Продължаваме промяната ".

Петков поздрави службите за положителната работа за установяването на активността на тези дипломати:

" Които нашите служби са разпознали като хора, които са свързани в огромна степен с техните служби и са работили против ползите на нашата Родина. Когато непознати държавни управления се пробват да се месят във вътрешните работи на България, ние ясно ще противодействаме ", сподели още той.

Петков отхвърли да даде повече информация към активността на съветските дипломати, само че посочи, че това са само чиновници на посолството и не са работили в други институции.

" Голяма част от тези хора са работели непосредствено за непознати служби и дипломатическата им роля е била под прикритие. В неделя чакаме един цялостен аероплан със 70 места да замине назад за Москва ", добави министър председателят в оставка:

" Също желая да кажа, че това не е по никакъв метод експанзия към съветския народ, нямаме нищо срещу тях. Просто, когато непознати държавни управления се пробват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този вид дейности и в неделя чакаме един по този начин цялостен аероплан от 70 места да замине назад за Москва ".

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова е била извикана през днешния ден в Министерството на външните работи, потвърдиха от ведомството.

Там ѝ е била връчена нота за отзоваването на 70-те съветски дипломати от задачата на Русия в София. Те би трябвало да изоставен България до 3 юли.

В известието на Министерство на външните работи се споделя:

България отзовава 70 съветски дипломати с аргумента да се понижи числеността на личния състав на съветските представителства у нас в граници, които не надвишават тези на българските в Руската федерация. А тя следва да бъде до 23 дипломатически и 25 административно-технически чиновници, прецизират от Министерство на външните работи.

Втората причина за настояването на България, показано по-рано през днешния ден на посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, е, че съветски чиновници са осъществявали активност, избрана от български управляващи като несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки и окачествявана като опасност за националната сигурност.

70-те съветски сътрудници на представителствата на Русия у нас би трябвало да изоставен България до 24:00 часа на трети юли, показват от Министерството на външните работи.

ТАСС заяви, че Русия ще отговори на екстрадацията.

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова, която бе шеф на отдел " НАТО " в дирекция " Политика за сигурност " на министерството, извика на среща през днешния ден Митрофанова. Обяснено е било, че има решение на българската страна за понижаване на числеността на личния състав на съветските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация.

" Числеността следва да бъде поддържана в границите на до 23 дипломатически и 25 административно-технически чиновници ", заяви българското Министерство на външните работи.

Във връчената на дипломат Митрофанова вербална нота се декларира още упованието на българската страна Русия да закрие краткотрайно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие краткотрайно Консулството си в Екатеринбург.

Искането на България има две учредения:

- взаимност, учредена на член 11 от Виенската спогодба за дипломатическите отношения; личният състав на задграничните представителства следва да се поддържа в рационални и естествени рамки, поради актуалното положение на двустранните връзки

- поради реализирането от съветски чиновници на активност, избрана от способените български управляващи като несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки, чиято цел е развиването на другарски връзки сред страните.

Дейността им е " окачествявана от съответните институции като опасност за националната сигурност, като съображение оповестяването им за нежелани ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР