България е заинтересована от равноправен и взаимноизгоден диалог с Русия.

...
България е заинтересована от равноправен и взаимноизгоден диалог с Русия.
Коментари Харесай

Захариева: България иска конструктивно сътрудничество с Русия

България е заинтригувана от пълноправен и взаимноизгоден разговор с Русия. Това съобщи в изявление за ТАСС българският министър на външните работи Екатерина Захариева. Интервюто е обещано в навечерието на нейното посещаване в Москва.

 © Архив
“От 8 години не е имало посещаване на български външен министър в Москва. Това ще бъде и моето първо посещаване в Русия, откогато от 2017 година заемам поста на вицепремиер и министър на външните работи. Радвам се, че тази аудиенция се случва тъкмо във време, когато нашите две страни означават 140 години от определяне на дипломатически връзки и благодаря на господин Сергей Лавров за поканата ”, сподели тя.

Българският външен министър се надява, че нейната аудиенция ще премине в атмосфера на двустранен разговор, „ учреден на градивно съдействие и взаимно ценене на ползите ”.

“Ние сме заинтригувани да водим равнопоставен и взаимноизгоден политически разговор, при който се ръководим от своите национални ползи и общата политика на Европейски Съюз и НАТО ”, акцентира Захариева.

Вицепремиерът също по този начин разяснява напрежението, зародило в двустранните връзки поради изказването на българското външно министерство във връзка на историческата галерия, отдадена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която беше открита на 9 септември в Руския културно-информационен център в София. Тя разяснява също по този начин и обвиняванията по адрес на ръководителя на Националното придвижване „ Русофили “ Николай Малинов.

“Бих желала да подчертая, че реакцията ни във връзка изложбата на съветското посолство в София на 9 септември няма нищо общо с интервенцията на нашите служби. Още преди 20 години висшият законодателен орган на България - Народното събрание, даде своята оценка на тези събития и на техните последствия за българската страна и общество, като одобри Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен. Бъдете сигурни, че нямаше да реагираме, в случай че такава галерия под надпис „ 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма “ бе проведена у нас на 9 май, а не на 9 септември ”, посочи Захариева.

Що се отнася до интервенцията на нашите служби, с която не съм осведомена в елементи, защото се управлява от прокуратурата, която в България е част от правосъдната власт и е самостоятелна от изпълнителната, бих желала да кажа, че от обществено известната информация досега, тя не е ориентирана към лица, свързани директно с формалните управляващи. Разследването против „ Русофили “ касае съответни лица, против които има съмнения за осъществени закононарушения и не би трябвало да бъде обвързвано с руско-българските връзки ”, акцентира външният министър.

„ Нито полемиките към датата 9 септември 1944 година, нито следствието против националното придвижване „ Русофили “ са тематика на двустранните ни връзки с Русия. В дневния ред на българо-руските връзки имаме съществени тематики и чакам те да бъдат разисквани по време на визитата ми в Москва “, добави Екатерина Захариева.

Захариева акцентира значимостта на открития и пълноправен политически разговор на България с Русия предвид на нейните национални ползи и общите политики на Европейски Съюз и НАТО.

„ Убедена съм, че точно подобен разговор ще спомага за развиването на съдействието ни в областите от съвместен интерес, за намирането на взаимно допустими решения по настоящи въпроси на двустранните връзки, както и за замяна на отзиви по настоящи въпроси на интернационалния дневен ред “, сподели тя.

" С Русия имаме вековна обща история още от времето на разпространяването на кирилицата и християнството. Може би не е доста известно на необятната аудитория, че българското православие е изиграло огромна роля в одобряването на християнството по съветските земи, а основни персони в историята на Русия имат български генезис. Първият митрополит на Москва и цяла Русия - светията Киприян, посрещнат тържествено в Москва през 1390 година, да вземем за пример, е българин. Мощите му почиват в Успенския събор в Кремъл ”, напомни Захариева.

“Подкрепяли сме се взаимно като по-късно съветското православие оказва помощ със средства и литература на поробените български християни, а по време на Руско-турската война през 1877-1878 година общата ни история е пропита с кръвта на българския, съветския и на други славянски и близки нации, помогнали на България да възвърне държавността си. Ето за какво съм уверена, че общата история би трябвало да сплотява, а не да разделя. Тази позиция, както и правилата на другарство и добросъседство, отстояваме в политиката си към всички страни. Нашите две страни са географски доста близо и ни свързват доста общи ползи. В този смисъл мисля, че културата и историята би трябвало да оказват помощ на стопанската система и политиката, а не противоположното ”, акцентира българският външен министър.

И Русия се приготвят да подпишат 5-годишна стратегия за съдействие в региона на културата и обучение, съобщи Екатерина Захариева.

„ Готова съм да обсъдим с министър Сергей Лавров съдействието ни с Русия по предпочитаните за България въпроси в стопанската система, енергетиката, туризма, превоза. Ние придаваме и огромно значение на съдействието в областта на културата и образованието. Последната стратегия сред двете страни за съдействие в тази област бе за 2012-2014 година Надявам се скоро да можем да подпишем нова Програма за съдействие в региона на културата, образованието и науката за 5-годишен интервал. "

Захариева възнамерява също по този начин да обмени отзиви с Лавров и по „ главните въпроси на районната и европейска сигурност “.

Вицепремиерът означи, че през последната година и половина сред страните е възобновен политическия разговор на висше ниво. Премиерът бойко Борисов и президентът Румен Радев посетиха Русия през 2018 година Руският министър-председател Дмитрий Медведев беше в София през март 2019 година През юни 2019 година президентите на двете страни Румен Радев и Владимир Путин се срещнаха в границите на Санкт-Петербургския интернационален стопански конгрес. На публично посещаване в Москва беше и ръководителят на Народното събрание на Цвета Караянчева.

„ Смятам, че тези визити и срещи откриха нови благоприятни условия за развиване на разнообразни посоки на двустранното съдействие “, съобщи Захариева. Тя е уверена, че са налице постоянни благоприятни условия за реализирането на капацитета на взаимноизгодното и равноправно развиване на двустранните връзки.

„ Активизирането на политическия разговор би трябвало да откри реализация в разширението на търговско-икономическите връзки “, уверена е вицепремиерът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР