България е сред 20-те държави, които замърсяват най-много света със

...
България е сред 20-те държави, които замърсяват най-много света със
Коментари Харесай

България е в Топ 20 на най-големите замърсители със серен диоксид в света

България е измежду 20-те страни, които замърсяват най-вече света със серен диоксид, оповестява неправителствената интернационална екологична организация " Грийнпийс ". В Топ 20 няма друга страна от Европейски Съюз. Там намират място още Сърбия и Украйна.

Данните са от най-новото проучване на " Грийнпийс " - Индия " Глобална база данни на най-горещите точки на замърсяване със SO ".

Замърсител №1 в света е Индия. Присъствието на България в Топ 20 " обезпечават " най-голямата ни Топлоелектрическа централа - " Марица изток 2 ", най-старата - Топлоелектрическа централа " Брикел " и Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".

Замърсяването със серен диоксид, породено от човешката активност, идва от електроцентралите и промишленостите, изгарящи въглища, както и тези, подвластни от петрола.

Серният диоксид е един от най-опасните замърсители и измежду главните причинители на болести и преждевременна гибел.

Картата на горещите зони в света демонстрира, че промишлеността би трябвало допустимо най-бързо да направи прехода оттатък въглищата - разясняват от " Грийнпийс " - България.

" Точно поради редовно неглижиране на нормите за серен диоксид, против България има заведено дело в края на юли от Европейската комисия. След като страната беше наказана през 2017 година за високите правила на фините прахови частици, това е второто дело против страната пред Съда на Европейски Съюз по отношение на качеството на въздуха ", означават от " Грийнпийс " - България.

В края на 2018 година държавното управление заплати 360 млн. лева, а напролет се заприказва за помощ с цел да се избави Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 " от банкрут в размер на 600 млн. лева.

Картата на горещите зони в света демонстрира, че промишлеността би трябвало допустимо най-бързо да направи прехода оттатък въглищата, сигнализират от Грийнпийс.

" Отдавна изказванието за евтината сила от въглищата в Маришкия басейн е мит - припомняме, че в края на 2018 година държавното управление заплати 360 млн лева.[1], а пролетта се заприказва за нова финансова инжекция от 600 млн. лева, с цел да избави от банкрут Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 ". От началото на тази година държавната електроцентрала е произвела загуба от 145 млн. лв. ", напомнят от организацията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР