България е потвърдена за стратегически газов хъб, каза премиерът Бойко

...
България е потвърдена за стратегически газов хъб, каза премиерът Бойко
Коментари Харесай

Борисов: Тръмп схвана, че ”Белене” е много добър проект

България е доказана за стратегически газов хъб, сподели министър председателят Бойко Борисов след срещата си с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом.

Борисов изясни пред публицисти, че двамата 15 минути са говорили и за плана АЕЦ ”Белене”. Той обясни, че не става дума за съветска централа, а за ”100 % българска”.

”Има действителна опция американската компания ”Дженерал Електрик” да достави турбина, което ще вдигне и мощността. ”Не мога да почна да върша американски реактори и да хвърля два чисто нови в реката. Ще ме бият българите с камъни.Той е предприемач и незабавно схвана защо става въпрос и, че това е един доста добър проект”, сподели Борисов и напомни, че скоро се чакат у нас американски енергийни специалисти.

Американският конгломерат " Дженерал Електрик " (General Electric) взе участие в процедурата за избор на стратегически вложител в АЕЦ " Белене " с предложение за доставка на съоръжение. Срокът за оповестяване на фирмите, които ще бъдат поканени да подадат предложения за АЕЦ " Белене ", изтича на 20 ноември, само че решението ще стане ясно в края на месеца.

”Доналд Тръмп е доста корав и пази своя интерес. И аз бях задоволително корав да му предложа разновидности, в които и нашият интерес да е предпазен. Казах му, че ние в случай че не сме балканският център за диверсификация и търговия на газ, по какъв начин да обясня на българите, че Гърция и Турция могат, а ние не. Или какво да създадем с нашата газопреносна мрежа, или с новите американски компресори. Той споделя безусловно си прав”, уточни Борисов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР