България е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на сдружението

...
България е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на сдружението
Коментари Харесай

Президентът на Република Северна Македония: България политизира случая с Пендиков

България е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на сдружението " Цар Борис Трети " Християн Пендиков бе пребит, счита президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. В изявление за телевизия Телма Пендаровски сподели, че и той и държавното управление ясно са разграничили държавните компетентности, призовавайки за отговорност, само че не са се пробвали да включат този проблем в двустранните връзки с България. 

Пендаровски уточни, че в известието на Facebook страницата си, което разгласява след известието на прокуратурата в Охрид, " придържайки се към тогавашната информация от прокуратурата ", осъждайки акта на принуждение, акцентирайки, че пребитият е секретар на клуба на българите в Охрид, тъй като прокуратурата в Охрид е споделила, че случилото се е почнало с думите " не те е позор да се пишеш българин ", и е призовал способените органи да изяснят целия случай и отговорните да понесат наказания. 

" Такова нещо не видях обективно от българска страна, където всичко това незабавно, но незабавно, се вписа в македонско-българския разказ, че е бил " обичай единствено поради това " и т. н. Това беше едно политизиране на случая, което, почтено казано, не чаках ", означи Пендаровски, предава Българска телеграфна агенция.

По думите на президента на Северна Македония българският дипломат в Скопие Ангел Ангелов е отпътувал за България " дружно с момчето, което беше откарано за лекуване в София ".

" По-късно те споделиха, че ще остане за интервал на консултация. Така че той не е бил извикан за консултация след два-три дни, а в същия ден, само че е несъмнено, че е останал за консултация ", уточни Пендаровски.

По думите му в кратковременен проект тези, които политизират този проблем, може " да вземат на места някакви политически точки, тъй като идват избори, само че в дълготраен проект няма да получат нищо ".

" Първо, става дума за исторически разказ, или схващане на връзките сред (Република Северна) Македония и България, което датира от 60-те години на предишния век. Влязло е в съзнанието на доста български генерации политици. Не споделям, че и тук няма хора, които виждат македонско-българските връзки по този метод. Не настоявам това, тъй като белите петна или сивите зони в двете историографии от времето на така наречен социализъм, участват ", сподели Пендаровски, съгласно който втората причина за протичащото се напрежение сред двете страни са идните избори в България.

Що се отнася до предлагането му за издаване на възбрана за влизане в страната на " един евродепутат и други лица от България ", което той направи след съвещанието на Съвета за сигурност в понеделник, Пендаровски уточни, че не е имал поради мярката да бъде приложена за тези, които настояват, че хората, които живеят в Северна Македония, са българи.  

" Никъде по света мярката " личност нон грата " не се подхваща поради политическо изказване, най-малко не в демократичните страни, а ние претендираме, че сме същинска европейска народна власт ", посочи Пендаровски.

По думите му той е имал поради спиралата от събития, които са се случили през последния интервал, изключително след почитането на Мара Бунева на 14 януари и апелите на годишнината на Гоце Делчев в Скопие да дойде огромна група от България, което провокира контрареакция в страната " единствено елате, от другата страна ще забележим 1000 македонци, които ще ви спрат да го извършите ".

" Уверявам ви, има предварителна информация за доста лица с неприятни планове към нас и те няма да бъдат позволени да влязат в страната ", сподели Стево Пендаровски и изрази очакване България да не предизвиква идването с проведен превоз на 4 февруари в Скопие, отбелязвайки че не оспорва, " че България има интерес да отбелязва Гоце Делчев ", и сподели, че остава на мнение, че 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев ще бъде маркирана " както прилича на една цивилизована демократична страна ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР