България е покрила всички препоръки и изпълнила всички показатели по

България е покрила всички препоръки и изпълнила всички показатели по ...

Захариева: ЕК констатира, че сме изпълнили ангажиментите си!.


България е покрила всички препоръки и изпълнила всички показатели по Механизма за сътрудничество и проверка. Европейската комисията препоръча това да е последния доклад по механизма за сътрудничество и проверка, каза пред журналисти днес на извънредна пресконференция в МС вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.Още по тематаЕК: България има напредък, ще обмислим падане на мониторинга22 окт 2019 17:0077

Механизмът трябва да приключи с решение на ЕК, но преди това Комисията трябва да изпати доклада на Европейския парламент. Няма да спекулирам кога това ще се случи, каза Захариева. Разбирам, че до края на мандат на тази Комисия има малко време, но е важно че за първи път ЕК ясно и категорично констатира изпълнение на ангажиментите на България по всички шест показателя на Механизма. Реформите, независимо от този механизъм ще продължат, каза Захариева.Това което предстои, е работа, подчерта Захариева, цитирана от БТА.

Продължаваме да работим все по-ефективно срещу престъпността, доказали сме, че имаме и доверието на партньорските служби. Искаме да оправдаваме доверието в противодействието на престъпността и борбата с корупцията, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов, на същата пресконференция.

България е изпълнила ангажиментите си, свързани с наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка. Комисията предвижда да се посъветва със Съвета на ЕС и Европейския парламент, преди да вземе решение за прекратяването на наблюдението за нашата страна, съобщиха по-рано днес източници от ЕК.
По публикацията работи: Петя Славова

Източник: dnes.bg