България е първата страна, която отреагира на бедствието в Турция.

...
България е първата страна, която отреагира на бедствието в Турция.
Коментари Харесай

Румен Радев: България е първата страна, която реагира на бедствието в Турция

България е първата страна, която отреагира на бедствието в Турция. Това сподели президентът Румен Радев по време на форума „ The World Ahead 2023 ”, представен от Българска телеграфна агенция.

От вземането на политическо решение рано тази заран до излитането на двата самолета „ Спартан “ минаха четири часа и половина, сподели Радев. По думите му това значи да имаш готови екипи и хора, които да бъдат събрани като спасители и медицински експерти.

Държавният глава изрази съболезнования и съпричастност на народите на Турция и Сирия. Според президента мощна стопанска система ни е нужна освен, с цел да живеем добре през днешния ден и на следващия ден, само че с цел да може в сходни „ моменти на голямо злощастие, рецесия и злополучие да можем да си оказваме помощ един на различен “.

 

По думите на президента България има отворена, адаптивна и гъвкава стопанска система с огромен капацитет. Страната ни отреагира първа и по доста ефикасен метод, сподели президентът и означи, че двата самолета „ Спартан “ към този момент са се върнали в България и се приготвят да излетят още веднъж с други екипи. Потегли и наземният ешелон – над 20 автомобила и над 60 души, сподели още Румен Радев.

Двата самолета „ Спартан “ на Военновъздушните сили, с помощ за Турция, излетяха на обяд от България. Два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) също ще се включат в помощта, която България ще окаже на Турция. Модул от 58 чиновници на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” (ГДПБЗН) отпътува от Пловдив за Турция. В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и нужното избавително съоръжение. Българският Червен кръст разгласи, че има подготвеност да даде филантропична помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП).

Екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската избавителна работа (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) отпътуваха довечера за Турция, с цел да се включат в избавителните действия. Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев разгласи, че България има подготвеност да изпрати филантропична помощ на южната ни съседка.

 

Президентът Радев позвънил рано сутринта на посланика на Турция, с цел да предложи помощта на България

 

По-рано през днешния ден, в особено изявление за Радио България, посланикът на Турция Айлин Секизкьок благодари на България, на българското държавно управление и на целия български народ за поддръжката: „ Господ да ги благослови! За нас помощта от прилежаща България е доста значима и значима! ”, акцентира дипломат Секизкьок.

“Приятел в сложни черни дни се познава. Веднага щом се разбра за земетресението, в доста ранните часове на деня ми се обади президентът Румен Радев и съобщи, че българската страна е подготвена да ни помогне с всички вероятни средства – сподели в програмата на турски език на Радио България дипломат Секизкьок. За нас помощта от прилежаща България е доста значима и значима! ”, акцентира дипломат Секизкьок.
 

Два самолета „ Спартан “ с хора и техника отлетяха за Турция

Още на обяд два самолета „ Спартан “ на Военновъздушните сили излетяха от летището в столичния кв. „ Враждебна “. На машините има хора и техника, които да окажат подпомагане на прилежащата ни страна за последствията от земетресението, случило се там по-рано през днешния ден.

 

Подполковник Димчо Добрев, заместник-командир на 16-а авиобаза във „ Враждебна “, сподели за Българска телеграфна агенция, че машините транспортират до Турция към 15 души от дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ при Столична община, дружно с тяхната екипировка за оказване на първа помощ при такива обстановки. На борда има и четирима медици от Военномедицинска академия (ВМА) с подобаващата здравна инсталация и екипировка. Има подготвеност, след сполучливото осъществяване на задачата, да се направи „ още един полет или колкото би трябвало полети, с цел да окажем нужната помощ на Турция “, уточни подполковник Димчо Добрев.

Два екипа на ВМА отпътуваха в помощ на Турция

Два екипа от ВМА също се включват в помощта за Турция, оповестиха от лечебното заведение. Екипите са в състав лекар-хирург и анестезиологична здравна сестра и са част от Модулните военномедицински формирования за обезпечаване на здравна помощ при бедствия, повреди, произшествия и други.

Модул за търсене и избавяне на ГДПБЗН отпътува за Турция

Модул от 58 чиновници на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” (ГДПБЗН) отпътува от Пловдив за Република Турция, където ще окаже помощ за справяне с последствията от тежкото земетресение в югоизточната част на страната. В състава на модула влизат до 20 единици техника, както и нужното избавително съоръжение, разгласи старши комисар Красимир Шотаров, заместник-директор на ГДПБЗН и шеф на Дирекция „ Оперативни действия ".

Той увери, че всички чиновници, които отпътуват за Република Турция, са добре готови за сходни обстановки и добави, че страната ни има подготвеност да изпрати спомагателни сили и средства при положение на нужда.

Седем спасители от бранша за профилирани оперативни действия (СОД) при Регионалната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " във Велико Търново също се включват към отряда, който ще окаже помощ за справяне с последствията от разрушителното земетресение в Турция, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново.

Планински спасители и кучета също ще оказват помощ в Турция

Екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската избавителна работа (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) отпътуваха довечера за Турция, с цел да се включат в избавителните действия след земетресенията в южната част на страната. Това оповестиха от пресцентъра на БЧК.

 

Столичната община също се включи в помощта

Кметът на София Йорданка Фандъкова разгласи тази заран, че изпраща екипи на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “, с цел да вземат участие в избавителните действия в Турция след мощното земетресение там. Екипите са от 15 души и са оборудвани със профилирана техника за търсене и избавяне, в това число термокамери, виброкамера и дрон.

БЧК има подготвеност да изпрати филантропична помощ

Българският Червен кръст има подготвеност да даде филантропична помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП) за потребностите на потърпевшото население от опустошителното земетресение в Турция, оповестиха от БЧК.

Организацията е в подготвеност да даде от бедствения си запас 1000 спални комплекта - походни кревати, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии, както и в допълнение 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От взаимния катастрофален запас на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 фамилни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.

 

Организацията започва акция за набиране на средства в помощ на потърпевшите от земетресението в Република Турция на 6 февруари 2023 година

Открита е специфична банкова сметка в лв.:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

За потърпевшите от земетресението в Турция

Кампанията може да бъде подкрепена и с SMS на къс номер 1466 към всички мобилни оператори.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР