България е обект на две жалби за „ваксинационния провал“ при

...
България е обект на две жалби за „ваксинационния провал“ при
Коментари Харесай

България на съд за „ваксинационeн провал“

България е обект на две тъжби за „ваксинационния провал“ при ваксинирането на най-уязвимите групи от своето население. Едната е подадена пред Европейския комитет за обществени права (ЕКСП), а другата – пред Софийския областен съд (СРС).

Това заяви във вторник Българският хелзински комитет (БХК), който е взел участие в подготвянето на жалбите дружно с Института по европейски политики „Отворено общество“.

В тях са изложени причини за това, че хиляди българи с хронични болести, както и такива на възраст над 60 години, „са можели да избегнат тежко боледуване и гибел, в случай че са били имунизирани навреме“.

„България не е осигурила предпочитан достъп до ваксини за тези групи в интервала, когато достъпът до ваксини беше стеснен, сред декември 2020 и май 2021 г.“, написа в жалбата, импортирана в Европейския комитет по обществени права от „Отворено общество“.

ЕКСП е орган на Съвета на Европа, който следи за осъществяването на утвърдената от България през 2000 година Европейска обществена харта, която подсигурява главните обществени и стопански права на жителите.

Жалбата до комитета е обвързвана главно с признатия в края на 2020 година от третото държавно управление на Бойко Борисов (2017-2021) Национален проект за имунизиране против COVID-19. Той предвиждаше възрастните и хронично болните хора да се имунизират едвам в четвъртия стадий от всеобщата имунизация.

Освен това в жалбата се споделя, че „България не се е справила със задължението си вярно и съответно да осведоми и образова хората, изключително най-уязвимите, по отношение на значимостта на приемането на имунизацията против COVID-19 като средство за защита“.

Тези причини попадат и в иск, подаден от БХК в Софийския областен съд по Закона за отбрана от дискриминация. В него се споделя, че Националният проект за имунизиране „е сложил групата на възрастните хора и хората с съпътстващи хронични болести в по-нисък приоритет от други групи във връзка с достъпа им до имунизиране с първите доставени в страната дози от имунизациите против COVID-19“.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР