България е на път да екстрадира руския гражданин Алексей Алчин,

...
България е на път да екстрадира руския гражданин Алексей Алчин,
Коментари Харесай

Как ще се развие случаят "Алексей Алчин"?



България е на път да екстрадира съветския жител Алексей Алчин , деен участник в антикремълските митинги и човек, който след нахлуването на Русия в Украйна постави лента с украинското знаме на гърдите си и изгори обществено своя съветски паспорт. Варненският областен съд към този момент сподели " да “ на настояването за екстрадиция на Алчин по обвинявания за укриване на налози в изключително огромни размери. Чака се решението на Варненския апелативен съд, а интелектуалци изпратиха петиция с искане до президента Румен Радев да даде леговище на Алчин в България.

" По самия си темперамент обвиняванията са такива, че те изключват това да бъде политически стимулирано обвиняване по смисъла на член 7, точка 4 от Закона за екстрадицията ". Това съобщи в изявление за предаването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт " юрист Красимир Кънев , ръководител на Българския хелзинкски комитет (БХК):

 Красимир Кънев

" Съдиите не са решили един различен аспект на тази наредба и на Конвенцията за екстрадицията , който гласи, че без значение какъв е характерът на обвиняването, в случай че ситуацията на желаното лице се утежни вследствие на неговата политическа активност или от някакви други учредения, той не трябва да бъде екстрадиран, тъй че тази наредба на член 7, точка 4 съдържа две разпореждания. Едната е дали изначално и очевидно обвиняването е политически стимулирано, само че другият аспект, който е по-важният, че може да му се утежни ситуацията, тъй като се е занимавал с политическа активност, а съдът въобще не го е съобразил, подминал го е и не го е разискал и това е първият, изначалният и може би най-тежкият недостатък на това решение. Другият е, че не е обърнал внимание на доводите на отбраната, че този човек, който се желае, може да бъде подложен на нечовешко мъчение, без значение от характера на обвиняването. Виждаме какво става в съветските затвори с Алексей Навални, който имаше сходни обвинявания ".

" Предполагам, че до края на август делото против Алексей Алчин ще бъде решено ", добави още ръководителят на Българския хелзинкски комитет.

Цялото изявление с Красимир Кънев можете да чуете от звуковия файл.
По обявата работи: Недит Георгиева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР