България е на 27-о място сред страните от ЕС и

...
България е на 27-о място сред страните от ЕС и
Коментари Харесай

На девето място сме по смъртност от COVID-19 в ЕС

България е на 27-о място измежду страните от Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство и на 6-о място на Балканския полуостров по 14-дневна заболяемост, която за отчетния интервал е 154 на 100 000. По отношение на смъртността, която е 13,7 на 100 000 население, заемаме девето място за Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство. Вътре в страната доста понижиха разликите сред районите. И в този момент има сред най-ниската в Разград, която е 75 на 100 000 и най-високата във Враца, която е 240 на 100 000. Разликата е към 3 пъти. С най-ниски индикатори са Разград, Търговище, Кърджали, Смолян, Благоевград и Пазарджик. С най-висока са Враца, Варна, Плевен, Перник, Русе и Кюстендил. Това заяви на на седмичния брифинг на Националния действен щаб основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. 

По думите му, сега на картата на Европа могат да се видят две светли зони - Скандинавието без Швеция и Балканите, с помощта на данните от България и Гърция. В най-тъмни цветове са Англия и Чехия. 

Отчитаме извънредно добра наклонност от противоепидемичните ограничения, което се отразява на заетостта на леглата, която понижава. Наблюдаваме нараснал растеж на искащите медици във етапите на имунизиране. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Проф. Ангелов изрече персоналните си благодарности към всички български лекари и медици, които не престават да дават най-хубавото от себе си, с цел да бъдат осведомени българите. " Това доверие, което се построи сред нас и нашите съграждани, докара до няколко значими резултата. Мое надълбоко разбиране е, че там, където свършва информацията, стартира страхът. Неслучайно една от основните ни цели е българските жители да бъдат най-информираните в Европейски Съюз. Неслучайно и с помощта на този блян здравните управляващи да дават цялостна и правдива информация на българските жители се сътвори необикновен вид доверие сред българските жители, здравните управляващи и и нашите сътрудници ", уточни той. 

Здравният министър напомни данните, регистирани у нас  - 535  са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие при направени 7 570 PCR и бързи антигенни теста. Това значи, че позитивни са 7,07% от пробите. Така общият брой на записаните случаи на ковид в страната става 210 416, от които 58 425 са дейни. В болница са настанени 3 681 пациенти, от които 348 са в интензивни отделения. За последните 24 часа са излекувани 3 094 души, a оздравелите от началото на пандемията стават общо 143 642. 70 души са изгубили борбата с заболяването през последното денонощие, като по този начин броят на умрелите от началото на епидемията у нас става 8 349. През последното денонощие са имунизирани 1 258 души и по този начин общият им брой става 17 038.

72 години е междинната възраст на умрелите. Заболеваемостта към днешна дата е почти 150 души на 100 000 души население за 14 дни. За последното денонощие са регистрирани 26 нови случая на 13 лекари, 3 медицински сестри, 2 санитари, 1 фелдшер и 7 различен медицински прсонал. Очитат се изключително добра наклонност от противоепидемичните ограничения в страната като това рефлектира и върху използваемостта на болничните легла на национална база. Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 32%, а заетостта на леглата за пациенти в интензивните отделения е 44%. За 7 дни излекуваните са 14 853, а новопотвърдените случаи 4023, похвали се здравният министър.

Към днешна дата кумулативният брой на диагностицираните медици е 9 045, броят медици на домашно лекуване – 2 716, брой приети в болница медици – 117. Излекувани медици – 6 115. 

" Чудесни вести, само че би трябвало да следим и отрицателните трендове, а те са най-много във Англия и Чехия. На какво се дължат те? Най-вероятно на така наречен нов вариант. При върха на епидемията напролет Англия е имала 18 000 приети в болница в най-тежкия си миг. В момента има 30 000. Тоест с над 30% нарастване, макар че ограниченията са доста по-строги, в сравнение с са в България. Това е обезпокоителен факт, който не може да бъде подценен. Същото е ситуацията и в Чехия. В Нидерландия се оформят няколко огнища, които се приписват на новия вариант, който има нараснало предаване на вируса. Въпреки положителните данни и предстоящите данни, които споделихме още при оповестяването на ограниченията, би трябвало да бъдем доста деликатни ", съобщи началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и ръководител на Националния действен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Той предложи да не се отслабва бдителността на хората, да продължат да носят маски и да съблюдават отдалеченост, да се прави стерилизация и да заобикалят всеобщите прояви. 

" Със сигурност единствено дружно ще излезем спечелили от тази борба. Колкото по-близо стоим един до различен и си оказваме помощ, толкоз по-скоро пандемията ще остане един неприятен спомен ", безапелационен е здравният министър. 

Проф. Ангелов засегна и изборите в изявлението си. " Много неща се изговориха за изборите, аз мисля, че политиците би трябвало да спрат да експлоатират тематиката за изборите. Ако не спрем да мислим единствено за изборите, хората ще ни не помнят, ще спрат да мислят за нас. Ще дойдат изборите, само че в случай че продължим да мислим единствено за тях, без да мислим за здравето на хората, без да мислим за проблемите на всеки обособен български жител и по какъв начин да ги решим, ще би трябвало да избираме нов народ, а не да организираме избори ", разясни здравният министър. Той увери, че страната ни разполага с задоволително количество ваксини против COVID-19.

Работи се и с " Информационно обслужване "  по основаването на мобилен документ, който да се издава на имунизираните, тъй че всеки имунизиран да го има в телефона си и да може да го показва, когато е належащо.

Следващата седмица, със заповед на здравния министър, ще бъде възобновено част от практическото образование за възпитаници и студенти. Списъкът на дейностите, които не могат да се организират в електронна среда, ще бъде направен дружно с министър Красимир Вълчев.

Възстановява се и плановият банкет и интервенции, само че при постъпване в болница, наложително изискване ще е съществуването на негативен PCR-тест. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР