България е изправена пред необходимостта спешно да търси устойчиви решения

...
България е изправена пред необходимостта спешно да търси устойчиви решения
Коментари Харесай

Трябва спешно да се търсят устойчиви решения за проблемите в енергетиката

България е изправена пред нуждата незабавно да търси устойчиви решения на замитани години наред проблеми в енергетиката. Това е декларирал президентът Румен Радев по време на среща на „ Дондуков “ 2 с управленията на синдикалните организации КНСБ и КТ „ Подкрепа “.  Приетото решение на съвещанието на Европейския съвет от декември 2020 година за ограничение на парниковите излъчвания с минимум 55% до 2030 година по отношение на равнищата им от 1990 година, без съответни ограничения за поддръжка на процеса на промяна на българската енергетика, изправя страната ни пред съществено тестване, бе общата позиция на участниците в срещата.

Това решение към този момент има правнообвързващ темперамент и опциите за маневриране са мощно лимитирани. Въпреки това, на идното на 24-25 юни съвещание на Европейския съвет, на което България ще бъде представлявана от президента, ще бъде направено всичко допустимо да се отчетат националните специфики в енергетиката на България, както и другите стартови позиции на обособените страни. Президентът напомня, че на изключителното съвещание на Европейския съвет през месец май 2021 година е съумял да отсрочи вземането на дефинитивно решение по тази тематика, само че то не може да бъде блокирано до безспир.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров е призовал за повече неприкритост и предвидимост в процесите, които ще дефинират бъдещето на българската енергетика и в частност на въглищните електроцентрали.  Той е изтъкнал, че отговорност за насъбраните нерешени досега проблеми няма по какъв начин да се търси от служебното държавно управление, защото „ това е несвършена работа в годините обратно ". „ От три години настояваме за приемане на 5-годишен проект за комплекса „ Марица Изток “. Такъв няма. Липсата на решение ни е довело в тази извънредно сериозна обстановка “, показва Димитров. 

От чист експортьор на сила, при затварянето на 4-те блока на АЕЦ „ Козлодуй “, България се трансформира в чист консуматор. А в този момент наклонността е да стане чист вносител на електрическа енергия, отбелязва президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов. По думите му, има заплаха България да стане подвластна от импорт на скъпи съоръжения за климатично неутрално произвеждане на електрическа енергия. По време на срещата представители на синдикалните организации са изразили страдание за неналичието на задоволително информация и предвидимост от досегашните ръководещи за бъдещето на въглищните електроцентрали и заетите в тях. 

Обща е позицията, че в кратковременен проект са нужни ограничения за гарантиране на стабилността на енергетиката, в това число в обществено отношение. На следващ стадий е нужно и приемането национална тактика, с която да се реализиран устойчиви решения в бранша, тъй че да се подсигуряват националните ползи, конкурентоспособна стопанска система, самостоятелност на бранша и правата на хората, които работят в него.

„ Хората желаят най-много изясненост. Трябва да има отмереност, промяна, би трябвало да има обезпечаване на работните места и най-много те би трябвало да бъдат в нашия фокус “, е подчертал президентът Радев.

Предстои служебният министър на енергетиката да предложи краткосрочни решения, тъй че централата Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток 2 “ да продължи да работи след 1 юли, в композиция с дълготрайни ограничения. В Плана за възобновяване и резистентност, по който работи служебният кабинет, също ще бъдат включени планове, които да поддържат автономността в региона на енергетиката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР