България DW: Кой живееше добре в Народна република България Кои

...
България DW: Кой живееше добре в Народна република България Кои
Коментари Харесай

DW: Кой живееше добре в Народна република България

България DW: Кой живееше добре в Народна република България Кои са основните обстоятелства от битието на " правоимащите " 21 октомври 2019, 13:51  DW: Кой живееше добре в Народна република България
DW: Кой живееше добре в Народна република България
 Борисов: С
Борисов: С " Балкански поток " и интерконектора с Гърция ще купуваме най-евтиния газ
 Непълнолетни мигранти изнасилиха дете от дом в София
Непълнолетни мигранти изнасилиха дете от дом в София
 Гуми менте заливат пазара
Гуми менте заливат пазара
 Съседски спор приключи с ликвидиране
Съседски спор приключи с ликвидиране
 Експерт: Не високата скорост, към този момент телефонът води до злополуките
Експерт: Не високата скорост, към този момент телефонът води до злополуките
 Горещо време, по кое време ще има захлаждане
Горещо време, по кое време ще има захлаждане
 Коритаров съпостави Полфрийман с Левски
Коритаров съпостави Полфрийман с Левски

дно от първите налични за необятната аудитория достоверни свидетелства за сладкия живот на комунистическата номенклатура по времето на Тодор Живков са записките "По коридорите на властта " на Георги Милушев. В продължение на три години той е бил шеф на Пето ръководство на Държавна сигурност (1986-1989), известно повече като Управление за сигурност и защита (УБО). Впрочем, както споделя генералът от Държавна сигурност, кръгът от дилемите, които би трябвало да извършва многохилядният личен състав на Управление безопасност и охрана (Пето управление н, е уголемен още през 1956 - годината, в която Тодор Живков оглавява Българска комунистическа партия.

Тогава от работа за обезпечаване на персоналната сигурност на висши партийни и държавни членове Управление безопасност и охрана (Пето управление н се трансформира във военно-чиновнически архипелаг с многочислени служби за всестранно жилищно, транспортно, стоково, ресторантско и прочие обслужване на членовете на висшата партийна и управническа прослойка в Народна република България и, несъмнено, и на техните фамилии.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДАХА ДОМОВЕТЕ НИ ПРЕЗ СОЦА

60 000 лв. за храна?

Всъщност, началото на тайната система с големите привилегии е положено още през 1951 година. Още тогава на членовете и кандидат-членовете на Политбюро е било разрешено да употребяват всяко тримесечие текстилни артикули за 60 хиляди лв., както и хранителни артикули за същата сума. За съпоставяне: при започване на 1950-те междинната месечна заплата в Народна република България е 540 лв..

Как България замалко не стана югославска република

В своята книга Георги Милушев разказва по какъв начин през 1958 петима висши апаратчици отпред с Тодор Живков дават зелена светлина пред потреблението на така наречен безотчетни фондове от бюджета на Централен комитет на Българска комунистическа партия. От тях първият секретар на Българска комунистическа партия годишно към този момент можел да прибира без пояснения 20 хиляди лв.. Зад грифа "Строго секретно " в Държавна сигурност стартира да кипи трескава активност за "развитие и обогатяване на ръководещите и всесилните ", както написа Милушев.

DW: Най-голямото изменничество в българската история

С решения на Централен комитет на Българска комунистическа партия се регламентират една след друга все нови и нови привилегии – за даването на жилища и вили, за командировки зад граница, за покупки на западни коли и за персонално изхранване на висшата номенклатура. Обслужването ѝ е поето от две бази за особено доставяне. Базата на столичния "Панорамен път " е налична за елитния тим "А " - обкръжението на Живков и шефовете на основни институции.

Базата в софийския хотел "Рила " пък поема тим "Б " - членовете на Политбюро и вождовете на Български земеделски народен съюз. Георги Милушев си спомня: "В Управление безопасност и охрана (Пето управление н към този момент трайно съществуваха службата за "домоуправление " (на жилищата, вилите и 42-те резиденции на правоимащите – б.а.), за перални, стопанско-производствени обекти, дърводелска работилница, гараж, (служба) за защита и поддържане на ловните стопанства [на ЦК], звено за строителство, ремонт и поддръжка (…) Управление безопасност и охрана (Пето управление н се трансформира в страна в страната. " С бюджета на ръководството се финансират, прочее, и пътуванията на Владимир Живков до Япония, Филипините, Индия, Сингапур, Малайзия и Тайланд, сортират се жилища за родата на Живков, ремонтират се персоналните коли на членовете на Политбюро и им се купуват нови возила напряко от щандовете на Пловдивския панаир.

Годишно се раздават десетки хиляди левове на калпак за "изхранване " и за "протокол ". Три от най-горните етажи на номенклатурата са обгрижвани и с екстрата "безплатна прислуга ". Някои от новите членове на Централен комитет на Българска комунистическа партия са смаяни от чантите с големите суми, които разните служби на Управление безопасност и охрана (Пето управление н стартират да им носят незабавно след заемане на поста, свидетелства Георги Милушев.

Нов документ разкрива кървавите обстоятелства за комунизма на Балканите

Безграничната лакомия на "правоимащите "

Повествованието в книгата "По коридорите на властта " е изпълнено с образци за безгранична, а в редица случаи и нагла лакомия за нови безвъзмездни придобивки от страна на партизаните на Българска комунистическа партия и техните близки. "Хората от народа " изобщо не си поплюват, когато по някакъв метод се почувстват "ощетени " от неналичието на някоя от полагащите или неполагащите им се екстри. "Една от огромните ми грижи бе по какъв начин да се вкара някакъв ред във валутата, която теглеха от Управление безопасност и охрана (Пето управление н Владимир и Евгения (Живкови) и (внукът на Живков) Тодор Славков. (...) Понякога дори не си правеха труда да вървят при валутния касиер. Позвъняваше някоя от шефките на вилите им и споделяше: "На Тошко да се донесат толкоз и толкоз $. " Генерали и полковници изпълняваха заповеди на камериерките. А децата харчеха нашироко. Почти всичко се купуваше с валута. Подменяха обзавеждане. Вещите бързо им омръзваха. Между 1985 и 1989 Евгения Живкова бе направила покупки в магазина в (хотел) "Рила " за към 70 хиляди лв., забележителна част от които с валута. Претенциите на Владимир и Евгения (Живкови) към приключените им вили нямаха край (…) Тодор Славков беше едвам 15 годишен, само че искаше обилни суми (100-150 долара) на своя глава дядо си. "Виж там " – беше цялата резолюция на Тодор Живков. "Виж там " означаваше децата да правят каквото им е угодно ", написа Георги Милушев.

Да, дядо, беше доста крепко в соца

Правилото, че рибата се вмирисва откъм главата, важи за съвсем всички "правоимащи ". Милушев показва, че доста даже от официално неовластените с "правата " на най-висшата номенклатура апаратчици вършат каквото си желаят. Величия на соца като Любомир Левчев, Георги Джагаров, Стоян Стоименов, Пантелей Зарев, Ярослав Радев, Димитър Методиев, Георги Божинов и други употребяват първокласни държавни вили против наем от 12 лв. месечно, а единствено отоплението, токът и телефонът във всяка от придобивките коства на данъкоплатците 600-700 лв. месечно. Но някои от тях, като Георги Джагаров, отхвърлят да заплащат даже смешните сметки за наем с претекста "Имам право! ", се споделя още в книгата на Георги Милушев.

Оттук потегли демокрацията, последните години на Народна република България

Управление безопасност и охрана (Пето управление н – оркестър за сватби и погребения

По време на едно от визитите на Фидел Кастро в България предшественикът на Милушев на поста шеф на Управление безопасност и охрана (Пето управление н - ген. Илия Кашев, се разплаква от завист, тъй като кубинската делегация е поискала да ѝ се доставят "леки дами ", твърди неговият зависещ и началник на морския отдел (!) на Управление безопасност и охрана (Пето управление н Димитър Георгиев. Централен комитет на Българска комунистическа партия е съпричастна освен към веселбите, само че и към тъжните мигове в братските партии и терористични придвижвания. През 1986 посредством бюджета на Управление безопасност и охрана (Пето управление н Централен комитет на Българска комунистическа партия отпуска 25 хиляди лв. за закупуване на салами, вино и шампанско за погребението на вожда на Мозамбик Самора Машел. Но това е минималната вреда, която велможите на Партията нанасят на събирания с труда на редовите български "труженици " държавен бюджет. Само в Мозамбик до края на 1989 управниците на Народна република България към този момент са съумели да закопаят като "перспективни вложения " 72 млн. $, взети назаем от западни банки, както ставя ясно от проучването за външния дълг при комунизма на историка Мартин Иванов.

Георги Милушев, "По коридорите на властта ", издателска къща "INTRA book ", 1991 година, 230 страници.

По тематиката  Когато Червената войска Когато Червената войска " освобождаваше " България  Защо „ дълбокият българин “ се надува като въшка на чело Защо „ дълбокият българин “ се надува като въшка на чело  Комунизмът го не разрешава, само че той лети в космоса Комунизмът го не разрешава, само че той лети в космоса  " Паметникът на народа " на Бузлуджа - ще се възроди ли от разрухата  " Червеният апартамент " в София - портал към предишното



 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Повредена банкнота или монета - къде мога да заменя?  1 Триковете на търговците при онлайн извършването на покупки - по какъв начин да ги избегнем  1 Ръстът на приходите не се усеща от множеството хора у нас  1 Как се вършат пари от остарели гуми? --> Пaрите ни  Повредена банкнота или монета - къде мога да заменя? Повредена банкнота или монета - къде мога да заменя?  Триковете на търговците при онлайн извършването на покупки - по какъв начин да ги избегнем Триковете на търговците при онлайн извършването на покупки - по какъв начин да ги избегнем  Ръстът на приходите не се усеща от множеството хора у нас Ръстът на приходите не се усеща от множеството хора у нас  Как се вършат пари от остарели гуми? Как се вършат пари от остарели гуми? Не пропускай  Цената на билетчето подпали най-стабилната страна в Латинска Америка Цената на билетчето подпали най-стабилната страна в Латинска Америка  <br> Рафаел Надал се ожени, кралска женитба на Майорка <br>
Рафаел Надал се ожени, кралска женитба на Майорка
 <br> Дженифър Лорънс сподели " />
Дженифър Лорънс сподели "да " в наличието на куп звезди
 <br> <strong> 1 кожено яке, 5 разнообразни тоалета </strong> – ето по какъв начин <br>
1 кожено яке, 5 разнообразни тоалета – ето по какъв начин
Последни  <p>Кой живееше добре в&nbsp;<strong>Народна република България&nbsp;&nbsp;</strong></p> Кой живееше добре в Народна република...  <p>Ето какво ще ви се случи, в случай че <span style= Ето какво ще ви се случи, в случай че паднете в черна...  Термометър мой – зложелател мой!
Създадено за Шуслерови соли
Термометър мой – зложелател мой!  <p>Любомира Башева - изгряващата&nbsp;<span style= Любомира Башева - изгряващата звезда на...  Сателитът Solar Orbiter е към този момент изцяло подготвен Нов спътник ще се приближи до Слънцето, с цел да го изучи  Борисов: С Борисов: С " Балкански поток " и интерконектора с Гърция...  полиция Непълнолетни мигранти изнасилиха дете от дом в София  <p><strong>Внимание!</strong> Това са най-опасните пътища в света</p> Внимание! Това са най-опасните пътища в света  Джей Ло Джей Ло облече обилна сватбена рокля (СНИМКИ)  Гуми менте заливат пазара Гуми менте заливат пазара  Джок Полфрийман: Без тоалетна, а с кофа, корупция в пандизите Джок Полфрийман: Без тоалетна, а с кофа, корупция в...  <p>Вижте къде да <strong>пътувате съгласно характера си</strong></p> Вижте къде да пътувате съгласно характера си  Съседски спор приключи с ликвидиране Съседски спор приключи с ликвидиране  Tidal Трикове за добиване на максимума от TIDAL  <p><strong>Кейт</strong> и облеклата, с които <strong>не чакахме да я видим</strong> в Пакистан&nbsp;</p> Кейт и облеклата, с които не чакахме да я забележим в...  Димитър Илиев, авто играч За злополуките: Телефонът е новата епидемия ...  <p><strong>Шест ефикасни решения</strong> против задържането на вода</p> Шест ефикасни решения против задържането на вода  Един почина, четирима ранени при злополука в Златица Един почина, четирима ранени при злополука в Златица  Валери Симеонов Симеонов: Ще има промени след локалния избор  Mazda3 Mazda ще стартира и новаторски дизелов мотор Всичко от през днешния ден Виц на деня Блондинка си кара по автомагистрала "Тракия " за Пловдив. Тъкмо предходна тунела "Траянови врата " и служител на реда я стопира. - Г-жо, за какво не включихте светлините в тунела!… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Никол Шерцингер сподели къщата си (ВИДЕО)  В гонене напразно - Ели Димитрова  Мафалда - внучката на Симеон Сакскобургготски, за която не знаете доста  Българска художничка рисува смешната страна на майчинството  Ричард Гиър и Силвестър Сталоун стигнали до пердах за принцеса Даяна  Тази билка няма равна: вижте свойствата ѝ
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР