България Директор на варненско училище: Бяхме готови 50:50 за дистанционно

...
България Директор на варненско училище: Бяхме готови 50:50 за дистанционно
Коментари Харесай

Директор на варненско училище: Бяхме готови 50:50 за дистанционно обучение

България Директор на варненско учебно заведение: Бяхме подготвени 50:50 за отдалечено образование Красимир Димитров споделя, че процесът е бил съгласуван и с мнението на родителите 7 юли 2020, 17:10  Директор на варненско учебно заведение: Бяхме подготвени 50:50 за отдалечено образование Източник: dir.bg
ак учебни заведения, преподаватели и възпитаници се оправиха с шоковата цифровизация в изолацията около ковид? Как образователното наличие се трансформира в цифрово? Какви са провокациите пред новата образователна година? Отговорите на тези въпроси дава шефът на ОУ "Васил Друмев " във Варна Красимир Димитров в изявление за dir.bg.

Новата действителност в образованието с всички плюсове, открити дефекти и по какъв начин системата да работи като добре смазана машина ще са тематиките на конференцията "Образование от А до #. Иновативното учебно заведение ", което ще събере на една маса шефове на учебни заведения, ректори на университети, представители на европейските и българските институции, както и бизнеса, който предлага софтуерни решения. Форумът е на 17 юли в София Тех Парк като полемиката ще бъде предавана и онлайн през фейсбук страниците на уредниците. "Образование от А до #. Иновативното учебно заведение " е самодейност на Economic.bg, NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg.

- Г-н Димитров, какъв брой огромно бе предизвикването отдалечено образование за учителите и учениците, през което минаха в миналите месеци?

- Трудно може да го определим като предизвикателство, тъй като обстановката, в която попаднахме, просто бе доста необикновена. Но дръзвам да настоявам, че дейностите, които се започнаха, бяха единственото допустимо нещо, което можеше да се направи, с цел да нямаме нулева година.

- Доколко учебните заведения бяха подготвени?

- Бих споделил 50:50. От няколко години имаше учебни заведения, които бяха почнали да употребяват другите образователни платформи - това се случва повече в огромните градове. Тук имам предвид главно учениците от гимназиален стадий. С по-масовото нахлуване на електронния дневник - през последните две години, много учебни заведения имаха тази опция. Сега просто се наложи да се употребяват тези благоприятни условия повече. Досега дневникът се използваше главно за нанасяне на данни и връзка с родителите, а се оказа, че може да се употребява и за доста други неща.

- Учителите при вас по какъв начин реагираха. Първоначално, при диалози с ваши сътрудници, те споделят, че е имало стрес, а след това е пристигнало и вдъхновението, че нещата ще се случат. Вие по какъв начин видяхте всичко, през което минаха преподавателите?

- При нас нямаше доста огромен стрес, в случай че мога по този начин да се изразя. Ние разполагаме с по-млад състав. Както се споделя, хората работят с телефоните си много постоянно, като имам предвид даже единствено обществените мрежи, електронната поща и така нататък Те имат и повече умения. Ние сме трета година с електронен дневник и при нас по-скоро стресът бе от самата обстановка, а не толкоз от въведената бързо отдалечена форма на образование. След като успяхме в границите на два-три дни да изградим форма на връзки учител-ученик, значи нещата са били добре. Не считам, че са били чак толкоз уплашени сътрудниците. По-голям проблем бе това, че имаше липса на устройства при някои възпитаници, други пък нямаха предпочитание. Имаше и родители, които първоначално бяха по-дистанцирани. Това бе по-сериозният проблем, с който трябваше да се оправим.

- Колко огромна помощ получихте от родителите?

- Аз приготвих една анкета още на втората седмица. Исках да се напипат нещата, да се чуе мнението на родителите - по какъв начин се случва процесът съгласно тях, да дадат мнение. И рекомендациите от тази първа анкета на 90% бяха спазени. След това имаше и втора анкета, която единствено затвърди мнението ни, че се намерили верния път, уцелили сме ваксата, както се споделя в зимните спортове, в просветителния развой. Одобрението за работата на сътрудниците бе над 90%. А родителите също по този начин оказаха и доста сериозна поддръжка. Децата до 7 клас, главно тези до 4 клас, имат потребност тотално да бъдат с някой по-възрастен до тях, с цел да им оказва помощ. Ако я нямаше тази поддръжка, нямаше по какъв начин да се оправим. Когато получихме утвърждението на родителите, тяхната поддръжка, това бе за нас отзив, че нещата вървят добре, че работата се прави обикновено.

- Как виждате развиването на това, което преживяхме. Ясно е, че отдалечената форма на образование ще стане неразделна част от образованието у нас?

- Няма да ни се постанова да откриваме топлата вода, тъй като тази пандемия в международен мащаб разви в доста направления разнообразни елементи на образованието. Имаше детайл проба-грешка, минахме го, времето беше задоволително. Сега можем да черпим и международния опит. Не е належащо занапред да измисляме нещо, което е уместно единствено за България. Скоро имах опция да вземам участие в един семинар, в който се срещнах с това какво се случва по света като стартираме от далечния Изток - Южна Корея, Япония, Китай. Минахме и през Латинска Америка, след това през Европа и даже страните към нас. В този смисъл умерено мога да кажа, че ни също се движим в вярната посока. Има страни, които в едно отношение са дръпнали по-напред - приказвам за основаването на вид виртуални библиотеки, виртуални масиви с избрана платформа единствено за просветителната система. Други страни работят с платформите на Майкрософт и Windows. От тук нататък считам, че доста малко неща би трябвало да се пипат като нормативна база. Чета в медиите, че се обмисля да се заложи до 20% при едни естествени условия образованието да бъде отдалечено. Аз персонално считам, като шеф на главно учебно заведение, че това не е уместно за главните и начални учебни заведения. За гимназията е допустимо и може би ще има доста по-добър резултат, само че за учебни заведения до 7 клас няма да е добър вид.

- Децата са дребни и имат потребност да имат възрастен човек до себе си...

- Особено до 4 клас е доста значима ролята на родителите. В този образователен развой приказваме за една споделена отговорност и нашата просветителна система може да носи своя кръст. Визирам това, че не е нужно да се товарят родителите в допълнение, с цел да могат те да се грижат за работата си и персоналните задания. Добре е те да оставят децата да работят независимо, само че би трябвало да имат наблюдаване какво се случва с дребните. Когато имаш такива часове - имам предвид отдалечено образование, няма по какъв начин да оставиш децата сами да работят. И това бе повода да не въведем напълно виртуално онлайн образование за най-малките, тъй като би трябвало да има родител при тях. Въведохме го отчасти, с цел да могат да се видят децата, да си видят учителя, да го чуят и така нататък В 5-7 клас нещата към този момент са по-лекционни и там е по-възможно да се случат нещата. При тях към този момент няма потребност от родител. Няма да е удачно, в случай че сходна мярка от 20% бъде наложена. Друго значимо нещо е това, че огромна част от документите, от връзката, в случай че щете, към този момент е по електронен път. След въвеждането на отдалеченото образование МОН стартира да прави виртуална библиотека. Тя се цялостни освен от хора, които са по-встрани от образованието, само че и от сътрудници. Такъв учебен портал би трябвало да е доста богат, тъй като, както са тръгнали нещата, има опция и на 15 септември да продължим по този метод. Виртуалната библиотека е нужда. Показаха ни прелестни неща - от Русия, от Италия и така нататък Но те са използвани при доста дребна част от науките.

Изключително значимо бе това, че министерството ни даде независимост да работим. И имам вяра, че това точно бе една от положителните аргументи, с цел да се оправим. Не ни се наложи нещо, с което трябваше да се борим и съобразяваме, а ни се даде независимост да се нагаждаме съгласно опциите си. За мен тази децентрализация на системата е извънредно значима. Освен че подкрепя образователния развой, тя дава и успокоение на хората, които работят в системата.
 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  174 нови случаи на COVID-19, 4 души са умряли 174 нови случаи на COVID-19, 4 души са умряли  Абитуриенти и чиновници на дискотека в Пловдив с COVID-19 Абитуриенти и чиновници на дискотека в Пловдив с COVID-19  Луиджи Ди Майо към Радев: Италия безусловно поддържа кандидатурата за Шенген Луиджи Ди Майо към Радев: Италия безусловно поддържа кандидатурата за Шенген  Учените бият паника за това, което става в Сибир Учените бият паника за това, което става в Сибир  1 5 000 души ще останат с платена инвалидна пенсия единствено до 13 юли  1 Още 56,3 млн. лева в дребни и междинни предприятия  1 Какво се случва с доходността в пенсионните фондове --> Пaрите ни  5 000 души ще останат с платена инвалидна пенсия единствено до 13 юли 5 000 души ще останат с платена инвалидна пенсия единствено до 13 юли  Още 56,3 млн. лева в дребни и междинни предприятия Още 56,3 млн. лева в дребни и междинни предприятия  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Проф. Иво Петров: 50% от хората са неподатливи на ковид - Теми в развиване | Vesti.bg - https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/prof.-ivo-petrov-50-ot-horata-sa-nepodatlivi-na-koronavirusa-6111882 Проф. Иво Петров: 50% от хората са неподатливи на ковид - Теми в развиване | Vesti.bg - https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/prof.-ivo-petrov-50-ot-horata-sa-nepodatlivi-na-koronavirusa-6111882  <br> Ананиев: Прехвърляйки 200 заболели дневно ще е сигнал <br>
Ананиев: Прехвърляйки 200 заболели дневно ще е сигнал
 Много домашни рутери са незащитени от хакери Много домашни рутери са незащитени от хакери  <br> Тази фотографка ще ви остави без мирис <br>
Тази фотографка ще ви остави без мирис
Виц на деня Професор изнася лекция в претъпкана зала  Обаче от самото начало си мънка под носа. Един студент се обажда: - Може ли малко по-високо? Преподавателят се… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Разбиха мита за стадния имунитет против ковид Разбиха мита за стадния имунитет против ковид Изследването е най-голямото на ковид в Европа  <p>&quot;Ние ще създадем това, което направиха Пророкът Мохамед и Мустафа Кемал Ататюрк&quot;</p> Лекар разгласи, че ще се кандидатира за президент против Ердоган Лекарят е първият, който афишира кандидатурата си за президент за вота, който по проект би трябвало да се състои през 2023 година  Русия упрекна публицист в държавна измяна, продавал секрети на НАТО Русия упрекна публицист в държавна измяна, продавал секрети на НАТО Засега се отхвърля карцерът му да има връзка с работата му като публицист или като консултант на началника на " Роскосмос "  Делян Пеевски „ Интръст “ ЕАД на Делян Пеевски подари респиратори и дрехи за Скопие Апаратурата към този момент е в Университетската клиника за инфекциозни заболявания и фибрилни положения в македонската столица  Мъжът е в неопределеност от 1 юли Издирват възрастен мъж от Благоевградско Любен Тодоров е в неопределеност от 1 юли  <p>Трагедията зад родителския съвет &bdquo;Не приказва с непознати&ldquo;</p> Трагедията зад родителския съвет „ Не приказва с непознати “ Първият случай на изчезнало дете, който окупира вестникарските заглавия в Съединени американски щати  Бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи отива на съд Бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи отива на съд Рейзи и още няколко души отиват на съд за нелегално заграбване на над два милиона лв.  Скалата е най-скъпо платеният инфлуенсър в Instagram Скалата е най-скъпо платеният инфлуенсър в Instagram Той надминава даже най-младия милиардер в света - Кайли Дженър  Ядяща мозъци амеба се появи във Флорида Ядяща мозъци амеба се появи във Флорида Здравните чиновници в щата предизвестиха локалните поданици да се въздържат от назален контакт с вода от кранове навън  Каква прогноза направи Европейска комисия за българската стопанска система през 2021 година? Каква прогноза направи Европейска комисия за българската стопанска система през 2021 година? Европейска комисия чака вложенията в нашата страна да се върнат към позитивен тримесечен напредък едвам през идната година  Рамен - японската класическа чорба с нудли Рамен - японската класическа чорба с нудли Вижте по какъв начин да си го приготвите  Убийството на водещ откривател разтресе Ирак и провокира реакция от Съединени американски щати Убийството на водещ откривател разтресе Ирак и провокира реакция от Съединени американски щати Хишам ал Хашими е бил измежду водещите специалисти по джихадистки организации и по-специално „ Ислямска страна “, написа Руслан Трад в коментар за Vesti.bg  Мъж се самоуби от обич в центъра на Слънчев бряг Мъж се самоуби от обич в центъра на Слънчев бряг 39-годишният мъж се е самоубил в купето на такси  <p>Известните българи, покосени от коронавирус</p> Известните българи, покосени от ковид Никой не е застрахован от новата смъртоносна болест  <p>Малко хора знаят за Мартина Ганчева, че...</p> Мартина Ганчева: Журналистиката беше обич от пръв взор!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР